Kako se v Italiji za smešno nizko ceno dokopati do nepremičnine

Svet 05. Dec 202115:08 > 15:48 2 komentarja
Biccari
Mariano Russo/CNN

V jugovzhodnem delu Apulije je mestece Biccari, ki se v zadnjih letih spopada s hudim porastom izseljevanja. Mlade družine se v iskanju dela selijo v večja mesta, ostajajo pa le starejši občani. Župan se je v želji, da bi mesto ponovno oživil, lotil projekta, s pomočjo katerega tujcem pomaga, da se za izjemno ugodno ceno dokopljejo do novega domovanja.

Vse več ljudi se v zadnjem času odloča za nakup poceni nepremičnine v Italiji, zlasti zaradi vedno večjega števila podeželskih mest, ki ponujajo prikupne domove za skorajda nič denarja. Cene se namreč gibljejo od enega do nekaj tisoč evrov.

Toda ali obstajajo kakšni opozorilni znaki, na katere bi morali potencialni kupci paziti, če razmišljajo o nakupu takšnega doma? In kako veš, kdaj stopaš po spolzkih tleh? Ko gre za svetovanje in neprecenljive nasvete o tej temi, nihče ni boljši sogovornik kot tisti, ki so to dejansko storili sami.

Italijansko mesto Biccari se je znašlo na naslovnicah svetovnih medijev, ko je začelo prodajati tako dotrajane hiše za en evro kot tudi za vselitev v pripravljene hiše, ki potrebujejo le minimalne popravke. Zadnje so bile pri iskanju kupcev uspešnejše. Župan Gianfilippo Mignogna se je za prodajo domov odločil v želji po oživljanju osamelega mesta, saj so se z leti številni prebivalci odselili ter odšli iskat delo drugam. CNN je zbral zgodbe treh kupcev, ki so kupili ali pomagali kupiti eno od nepremičnin v italijanskem mestecu.

Po pomoč k nepremičninskemu agentu

Mariano Russo, Argentinec italijanskih korenin, je v mestecu Biccari za sedem tisočakov kupil dvonadstropno hiško s 55 kvadratnimi metri. Še dodatnih 3.000 evrov pa je moral Russo odšteti za notarsko overitev. Njegovo stanovanje je bilo pred prodajo prenovljeno, celo stene so bile sveže prebeljene. “Stanovanje je pripravljeno za takojšnjo vselitev. Morda bomo modernizirali vodovodno instalacijo in gretje ter prenovili tla,” je pojasnil lastnik stanovanja, ki je v središču mesteca. “Kljub temu, da gre za starogradnjo, je hiša stabilna, na zidovih ni sledi plesni in tudi streha je v odličnem stanju,” je še pojasnil Russo ter dodal, da je postopek prodaje stekel gladko, saj ga je ves čas vodil lokalni nadzornik, ki vodi projekt prodaje hišk.

Ključnega pomena pri nakupu stanovanja je bila prav pomoč nadzornika, nekakšnega agenta, ki je poskrbel za celotno papirologijo. Russo se je z njegovo pomočjo izognil tudi nočni mori. Ta doleti številne kupce nepremičnine, ki si jo lasti več lastnikov. Tudi Russovo domovanje sta si namreč pred prodajo lastili dve osebi – sestri, ki živita v dveh različnih mestih.

Na Russojevo srečo sta se sestri strinjali s pogoji prodaje, vendar vsi nimajo te sreče. Italijanski zakon namreč veleva, da se morajo vsi lastniki stanovanja, tudi če je teh tisoč, s prodajo stanovanja strinjati. S pomočjo agenta se kupci tako izognejo neprijetnim okoliščinam, ko se lahko nepričakovano oglasijo dediči, ki se s prodajo nepremičnine ne bi strinjali. Agent pa vam pomaga preveriti tudi, ali je na nepremičnino vezana kakšna hipoteka ter ali so postopki prenov v preteklosti stekli skladno z gradbenimi dovoljenji. V nasprotnem primeru bi se pravni stroški enostavno prenesli na novega lastnika.

Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN
Biccari Biccari
Mariano Russo/CNN

Namesto na Sicilijo v Biccari

Tudi Rolf Bauer, upokojeni inženir iz Nemčije, je kot nekaj ključnega izpostavil prav pomoč izkušenega agenta. Bauer je za prenovljeno hišo v Apuliji odštel 30 tisoč evrov. “Všeč mi je bilo vzdušje mesta, verjamem, da me je sem poslala usoda,” je za CNN pojasnil Bauer ter dodal, da se je poleti enostavno zapeljal v Apulijo z željo po tem, da si najde nov dom.

Kot je pojasnil, se je nemudoma odpravil do agenta, ki mu je pomagal najti dom po meri. Sprva je razmišljal o nakupu stanovanja na Siciliji, kjer se do nepremičnine prav tako lahko dokopljete v zameno za en evro, a si je ob obisku Biccarija premislil, saj bi si s tem nakopal preveč dela. Bauer, ki si po Evropi lasti več nepremičnin in se je tako seznanil že z različnimi nepremičninskimi agenti, je za storitve apulijskega agenta odštel manj kot 500 evrov, kar je po njegovi oceni v primerjavi s ceno drugih agentov v Evropi izjemno malo.

Ker se je Bauer nastanil v Biccariju, na jugovzhodu Apulije, mu prav tako ni treba plačevati davka na nepremičnine. V Italiji imajo namreč dolg seznam nepremičninskih izjem, ki so davka oproščene. Samooklicani “zbiratelj nepremičnin” je za CNN še pojasnil, da je v Biccariju našel topel dom, kjer bo zagotovo preživel več mesecev letno. “Ne maram mraza, tukaj pa verjetno ne bom potreboval niti gretja,” je še dejal novopečeni lastnik 150 kvadratnih metrov velike trinadstropne hiše s panoramskim razgledom, odprto kuhinjo, veliko kletjo in kamnitim stopniščem, ki vodi do vhoda. Bauer se je sicer kar samoiniciativno lotil prenove električne inštalacije, vgradil je dodatno kopalnico, najvišje nadstropje pa namerava spremeniti v verando. Edina ovira, na katero je Bauer doslej naletel, je jezikovna bariera, saj sam ne govori italijansko, vendar so mu spletni prevajalniki v zadostno oporo.

Biccari
Comune Biccari/CNN

Nekaj več težav imajo pri nakupu Rusi

Na malce več težav pa je pri nakupu naletela Rusinja Aksana Klimavets, ki nepremičnine pravzaprav ni kupovala zase, temveč za poslovnico iz Moskve, ki je za stanovanje v italijanskem mestecu odštela 15 tisoč evrov. Nepremičnina, skrita v ozki ulici mesteca Biccari, je bila pred nakupom prenovljena, stene so bile sveže prebeljene, marmornato stopnišče zloščeno in veranda, s katere se razteza pogled na manjši trg, predelana. Kot pa je za CNN pojasnila Klimavets, je imela največ težav pri iskanju notariata, kjer bi lahko overila kupoprodajno pogodbo. Z iskanjem notarske priče se je tako ukvarjala več mesecev.

“Ko smo končno našli notarja, so nam dejali, da moramo nemudoma nakazati denar, kar pa je glede na rusko zakonodajo, ki pri mednarodnih nakazilih postopke lahko razvleče na več dni, skorajda nemogoče,” je pojasnila Klimavets. Matična banka bi morala preveriti in potrditi plačilo, kar bi nakup nepremičnine lahko odložilo za nedoločen čas. V želji, da bi postopki stekli hitreje, je tako Klimavets denar notarskemu uradu nakazala predčasno, kar v praksi pomeni, da je nepremičnino kupila, preden jo je videla v živo. Ko je nato njeni stranki, moskovski poslovnici, končno uspelo odpotovati v Biccari, da bi dokončno podpisala pogodbo, so ugotovili, da je v notarskem uradu nastala napaka, saj so zapisali napačen naslov stanovanja. “Na srečo smo napako pravočasno odkrili ter jo popravili, saj bi v nasprotnem primeru kupili nepremičnino nekoga, ki je dejansko ne želi prodati,” je še dodala Klimavents.

A nevšečnosti se pri tem niso končale. Ko sta se s stranko sestali z lastniki kupljene nepremičnine, se je pojavil nov zaplet – stanovanje je imelo pet dedičev, zato se je konec nakupa prestavil še za nekaj časa, vse dokler pogodba ni bila podpisana z vseh strani. Na koncu pa je morala Rusinja v Italiji odpreti še nov bančni račun, saj se je plačilo z ruskega računa dodatno zapletalo. Kljub vsem oviram je stranka Klimavets z nakupom nepremičnine v Biccariju nadvse zadovoljna, saj se je v svojo novo počitniško hišo enostavno zaljubila.

biccari
Comune Biccari/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje