Zaradi domnevnega sodelovanja s fundacijo Navalnega aretirali ruska novinarja

Svet 28. Apr 202418:34 0 komentarjev
Sergey Karelin
Foto: PROFIMEDIA

Ruske oblasti naj bi po poročanju Guardiana aretirale dva ruska novinarja, ker naj bi delala za fundacijo pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Zaradi obtožb o ekstremizmu jima grozi najmanj dve leti zapora.

Ruska novinarja Konstantin Gabov in Sergej Karelin sta bila aretirana zaradi obtožb o “ekstremizmu”, zaradi česar jima je rusko sodišče odredilo pripor, ki bo trajal do končanja preiskave in sojenja. Obtožena sta, da sta delala za skupino, ki jo je ustanovil pokojni ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, ki je februarja umrl v kazenski koloniji, poroča Guardian.

Novinarja, ki sta vse obtožbe zanikala, bosta tako v priporu ostala najmanj dva meseca, preden se bo začelo sojenje. Zaradi domnevnega “sodelovanja v ekstremistični organizaciji” jima grozi od dve do šest let zapora. Gabov in Karelin sta obtožena priprave vsebin za kanal na YouTubu, ki ga vodi fundacija Navalnega za boj proti korupciji. Fundacijo so ruske oblasti prepovedale.

Gabov, ki je bil aretiran v Moskvi, je kot samostojni producent delal za več organizacij, tudi za tiskovno agencijo Reuters. Karelin, ki ima poleg ruskega tudi izraelsko državljanstvo, pa je bil aretiran v petek zvečer v severni ruski regiji Murmansk. Delal je za številne medije, tudi za  ameriško tiskovno agencijo Associated Press. Do prepovedi delovanja v Rusiji februarja leta 2022, je bil 41-letni Karelin tudi snemalec ruske enote nemškega medija Deutsche Welle.

“Associated Press je zelo zaskrbljen zaradi pridržanja ruskega novinarja in snemalca Sergeja Karelina,” je v izjavi zapisala tiskovna agencija in dodala, da si prizadevajo pridobiti dodatne informacije o prijetju.

Aretacija omenjenih novinarjev je le ena v vrsti aretacij, s katerimi poskuša ruska vlada zatirati disidente in neodvisne medije. To se je okrepilo predvsem po začetku vojne v Ukrajini, ko je ruska vlada sprejela vrsto zakonov, ki kriminalizirajo tiste, za katere meni, da širijo lažne informacije o vojski ali dajejo izjave, ki diskreditirajo vojsko. Z zakoni so tako preprečili vsako kritiko vojne v Ukrajini oziroma širjenje prepričanj, ki odstopajo od uradnih vladnih informacij, pišejo na Guardianu.

V petek so pridržali novinarja Sergeja Mingazova, ki je poročal za rusko izdajo revije Forbes, ker naj bi po trditvah tožilstva širil lažne informacije o zločinih ruskih sil v Buči ob začetku ruske invazije na Ukrajino leta 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!