Sredozemsko morje zahtevalo nove smrtne žrtve med prebežniki

Svet 03. Feb 202320:53 0 komentarjev
Čoln s prebežniki
Fotografija je simbolična. (Foto: Virginie Nguyen Hoang/Hans Lucas/PROFIMEDIA)

Italijanska obalna straža je na krovu čolna v osrednjem Sredozemlju našla osem trupel prebežnikov, v ločeni operaciji pa je ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye našla dve trupli.

Italijanska obalna straža je v četrtek na krovu čolna v osrednjem Sredozemlju našla osem trupel prebežnikov, preostalih 42 ljudi pa je že pripeljala na otok Lampedusa, je danes sporočil župan otoka Filippo Mannino.

Prebežniki naj bi v soboto odpluli z mesta Sfax v Tuniziji. Med osmimi prebežniki, ki so jih našli mrtve, je bilo pet moških in tri ženske, od katerih je bila ena noseča. Umrli naj bi zaradi mraza in lakote.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so prebežniki sporočili, da naj bi poleg osmih oseb umrl tudi štirimesečni deček.

Nemški nevladniki našli še dve trupli

Nemška nevladna organizacija Sea-Eye je ločeno sporočila, da je njena ladja Sea-Eye 4 v dveh operacijah v osrednjem Sredozemlju čez noč rešila 109 prebežnikov, našla pa je tudi dve trupli.

“V zadnjih šestih letih smo vedno prispeli pravočasno, da smo preprečili izgubo življenj. Tokrat pa smo za dve osebi prišli prepozno. Šest dni sta bila prepuščena brutalnemu evropskemu mejnemu režimu. To je neodpustljivo,” je dejal predsednik nevladne organizacije Gorden Isler.

Italija se že dlje časa sooča z velikim številom prihodov prebežnikov. Glede na nedavne podatke notranjega ministrstva se je od začetka leta v Italiji izkrcalo skoraj 5.000 prebežnikov, več kot v enakem obdobju lani, ko se jih je izkrcalo 3.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani pa naj bi v Italijo prispelo približno 102.000 prebežnikov. Vlada premierke Giorgie Meloni je za veliko število prihodov prebežnikov večkrat obtožila reševalne operacije nevladnih organizacij, čeprav te predstavljajo zgolj deset odstotkov prebežnikov, ki jih pripeljejo na varno v Italijo, medtem ko večino rešijo plovila italijanske obalne straže ali mornarice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!