V Avstriji zaostrili ukrepe: odslej skoraj povsod pogoj PC

Koronavirus 05. Nov 202117:51 > 21:21 0 komentarjev
Alexander Schallenberg
Leonhard Foeger/REUTERS

Zaradi velikega porasta novih okužb je avstrijska vlada skupaj z deželnimi glavarji sprejela nove protikoronske ukrepe. Pogoj PC se uvaja v skoraj vse segmente javnega življenja. Med drugimi so sprejeli tudi odločitev, da bodo cepljeni s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom po novem letu morali po poživitveni odmerek, če bodo želeli, da je njihovo digitalno potrdilo veljavno.

V Avstriji so zaradi skokovitega povečanja novih okužb zaostrili protikoronske ukrepe. Od ponedeljka bo za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC (prebolevnik ali cepljen proti covidu-19). Pravilo PC bo tako veljalo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami.

Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še ustrezen negativni test, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Alexander Schallenber je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je potrebno po njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. “V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji,” je dejal.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je po srečanju dejal, da so odločitev za zaostritev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejeli skoraj soglasno. Dežela Gradiščanske je sicer že pred srečanjem sporočila, da zaostritvi zaradi visokega deleža cepljenih proti covidu-19 nasprotuje.

Poživitveni odmerek za cepljene z Janssenom

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR test, na spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Dunaj
PROFIMEDIA

Na Dunaju so nocoj na celotni ravni države tudi poenotili pravilo zaščitnih mask: maske vrste ffp2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce vzpodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva.

Vsi, ki so se doslej proti covidu-19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

Skoraj 9.400 novih okužb

V Avstriji so danes potrdili 9.388 novih okužb, s čimer so skoraj podrli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9.586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1.831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več.

Največ novih okužb so z 2461 primeri potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1.841) in Dunaj (1.298).

Islandija zaostruje ukrepe

Na Islandiji, kjer v zadnjem času narašča število okužb s koronavirusom (danes poročajo o 179 novih okužbah), znova uvajajo nekatere ukrepe. Od sobote bodo denimo spet obvezne zaščitne maske v primerih, ko ljudje ne bodo mogli vzdrževati najmanj enega metra medsebojne razdalje, je sporočila islandska vlada, ki obenem spodbuja cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Od prihodnje srede bodo večja zbiranja omejena na 500 ljudi, medtem se jih trenutno lahko zbira do 2.000. Gostinski obrati, ki strežejo alkohol, se bodo morali zapirati ob 23. uri, dve uri prej kot običajno.

Danske zdravstvene oblasti svarijo pred preobremenitvijo bolnišnic

Danske zdravstvene oblasti se bojijo, da bolnišnicam v državi spričo porasta covidnih bolnikov in približevanja zime v prihodnjih mesecih grozi preobremenitev. Pričakujejo, da se bo v prihodnjih mesecih število okuženih postopno povečevalo, kar pomeni, da bo tudi v bolnišnice sprejetih več ljudi.

Danska
PROFIMEDIA

Resda je velik delež ljudi na Danskem že cepljen proti covidu-19 in so zato razmere bistveno drugačne kot lani, a vendar se ljudje vračajo k običajnim družbenim aktivnostim, s čimer se krepi možnost okužb, poudarjajo. Širjenja koronavirusa, gripe in drugih nalezljivih bolezni bi lahko decembra in januarja prekomerno obremenilo zdravstveni sistem, je v izjavi opozoril dejal vodja danske agencije za zdravje Soren Brostrom.

Danska je sicer zadnje ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa odpravila 10. septembra, saj se je proti covidu cepilo že veliko ljudi, epidemija pa naj bi bila pod nadzorom. A število okužb v zadnjih tednih znova narašča. Danes so že drugi zaporedni dan v državi potrdili več kot 2.000 novih primerov.

V državi, ki je bila spomladi med pionirji pri uvedbi covidnega potrdila, se pojavljajo pozivi k njegovi vrnitvi. Danci so več mesecev lahko le s tem potrdilom, ki dokazuje bodisi prebolelost, cepljenost ali negativni test, vstopali v denimo muzeje in restavracije. V celoti je sicer cepljenih skoraj 86 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!