Stoltenberg: Dogovor o Aukusu ne sme vnesti razkola v zavezništvo

Svet 07. Okt 202117:08 > 21:46
Jens Stoltenberg
Kenzo Tribouillard/REUTERS

Nesoglasja zaradi dogovora o varnostnem zavezništvu Aukus ne smejo vnesti razkola v čezatlantsko zavezništvo, je danes dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, s čimer je mislil na spor med Francijo in ZDA zaradi podmornic. Glede odvzema akreditacije ruskim diplomatom je dejal, da se je Nato moral odzvati na ruske "zlonamerne dejavnosti".

Dogovor o vzpostavitvi novega varnostnega zavezništva med ZDA, Združenim kraljestvom in Avstralijo v indijsko-pacifiški regiji (Aukus), ki je povzročil nesoglasja med nekaterimi zaveznicami v Natu, je bil ena od tem današnjega srečanja svetovalcev za nacionalno varnost članic zavezništva.

“Ta dogovor ni usmerjen proti Evropi ali Natu,” je po srečanju v Bruslju dejal Jens Stoltenberg. Obstaja široko soglasje, da ne smemo dovoliti, da bi to vprašanje povzročilo “razkol v čezatlantskem zavezništvu” in spodkopalo čezatlantsko sodelovanje. Dogovor, o katerem evropske zaveznice niso bile seznanjene, je povzročil trenja zlasti med Francijo in ZDA, saj je Avstralija po tem odpovedala nakup francoskih konvencionalnih podmornic in se raje odločila za ameriške jedrske podmornice.

Odnosi med Natom in Rusijo na najnižji točki od konca hladne vojne

“Razumem razočaranje Francije, a sem hkrati povsem prepričan, da bodo vpletene zaveznice našle pot naprej,” je na novinarski konferenci dejal Stoltenberg. Komentiral je tudi sredino odločitev Nata, da osmim ruskim diplomatom pri zavezništvu odvzame akreditacijo, ker naj bi bili neprijavljeni pripadniki ruske obveščevalne službe. Kot je dejal, je zavezništvo v zadnjem času zaznalo povečane ruske “zlonamerne dejavnosti”, vsaj v Evropi, in se je moralo odzvati.

NATO
Virginia Mayo/REUTERS

“Odločitev, da odvzamemo akreditacijo osmih članom ruske delegacije pri Natu, je bila sprejeta na podlagi obveščevalnih podatkov, ker gre za neprijavljene ruske obveščevalne častnike,” je pojasnil in dodal, da odločitev ni bila povezana z nekim določenim dogodkom. Ponovil je tudi, kar je sicer povedal že večkrat pred tem, da so odnosi med Natom in Rusijo na najnižji točki od konca hladne vojne. “In to je zaradi ruskega obnašanja”, je dejal.

Kremelj je bil danes kritičen do odločitve Nata. “Ta dejanja nam seveda ne dovoljujejo, da si delamo iluzije glede morebitne normalizacije odnosov in obnovitve dialoga z Natom” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Po njegovem tovrstna dejanja uničujejo to perspektivo, je dodal.

Pomembnost sodelovanja med Natom in EU

Natove zaveznice so danes sicer še poudarile pomembnost sodelovanja med Natom in EU. S predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom sodelujemo pri pripravi skupne izjave, ki naj bi jo podpisali decembra, je še povedal Stoltenberg.

Dotaknili so se tudi Afganistana. Po boleči izkušnji v povezavi z umikom iz države pod Hindukušem so se zaveznice strinjale, da mora Nato prispevati k ohranitvi dosežkov v boju proti terorizmu v Afganistanu. Na srečanju so še ocenili napredek na ključnih področjih delovanja v okviru Nata, kar vključuje tudi okrepitev odvračanja in kolektivne obrambe v evroatlantskem prostoru.

Srečanje je bilo tudi pomemben korak v pripravah na vrh zavezništva v Madridu prihodnje leto, saj so, kot je dejal Stoltenberg, govorili o novem strateškem konceptu Nata, o katerem se bodo zaveznice dogovorile na vrhu. Datum vrha sicer še ni bil objavljen.