Stoltenberg odločitev o namestitvi zračne obrambe patriot prepušča Nemčiji

Svet 25. Nov 202217:49 6 komentarjev
sistem zračne obrambe Patriot
Profimedia

Nemčija se mora sama odločiti, ali bo sisteme zračne obrambe patriot poslala v Ukrajino, je danes dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in izrazil prepričanje, da bi bila tovrstna dobava sistemov izvedljiva. Poljska je namreč nedavno predlagala, da bi sisteme, ki jih je Berlin ponudil Varšavi, namestili v Ukrajino.

Jens Stoltenberg je pozdravil odločitev Nemčije za krepitev zračne obrambe Poljske, vseeno pa je v luči poljskega predloga opozoril, da so vsi načrti za pošiljanje orožja Ukrajini nacionalne odločitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hkrati je prepričan, da bi bila dobava sistemov patriot iz Nemčije v Ukrajino mogoča. “Natove zaveznice so Ukrajini že dobavile različne vrste naprednih sistemov zračne obrambe in tudi druge sisteme, kot je himars,” je nadaljeval.

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda je danes izjavil, da se mora Nemčija odločiti, ali bodo sistemi zračne obrambe patriot nameščeni na poljskem ozemlju ali v Ukrajini. “Z vojaškega vidika bi bilo za zaščito poljskega ozemlja najbolje, če bi bil sistem nameščen na ozemlju Ukrajine na določeni razdalji od poljske meje,” je dejal in pojasnil, da bi takrat lahko zračna obramba najbolj učinkovito zaščitila obe državi.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je bila sicer v četrtek zadržana do predloga in opozorila, da so sistemi zračne obrambe patriot del integrirane obrambe zavezništva in so posledično namenjeni uporabi na ozemlju Nata. Za njihovo namestitev na ozemlju države, ki ni članica Nata, pa je Berlin že načel pogovore z zavezništvom.

Putin sprejel matere v Ukrajini ubitih vojakov

Več kot devet mesecev po začetku vojne v Ukrajini se je ruski predsednik Vladimir Putin danes v svoji rezidenci v kraju Novo Ogarjovo na obrobju Moskve srečal z materami, katerih sinovi so bili ubiti v času invazije. Materam je izrazil sožalje in dejal, da deli bolečino vseh, ki so v konfliktu izgubili družinske člane.

Vladimir Putin
Sputnik/Alexander Shcherbak/REUTERS

V državi se je v zadnjih mesecih zvrstilo veliko jeznih odzivov med družinami vojakov, ki so bili v vojsko vpoklicani v okviru kaotične mobilizacije. Ruski predsednik je ukaz o mobilizaciji 300.000 rezervistov izdal 21. septembra. Strah pred mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k odhodu v tujino, predvsem v sosednje države. Nedavno je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavil, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov.

Merkel želela pogajanja o Ukrajini z Rusijo, a ni imela moči

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je izjavila, da je v času, ko je bila še na položaju, skušala vzpostaviti pogovore za pomiritev napetosti v Ukrajini, v katerih bi sodelovala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in ruski voditelj Vladimir Putin, a za to ni imela dovolj vpliva.

Avgusta lani je Merklova odpotovala na svoj zadnji uradni obisk v ruski prestolnici. “Občutek je bil povsem jasen. Kar zadeva politiko moči, je z vami konec. Za Putina šteje samo moč,” je opisala svoje takratno srečanje z ruskim predsednikom.

angela merkel
Profimedia

Slovenija bo prispevala sredstva za obnovo doma za rehabilitacijo v Ukrajini

Zunanje ministrstvo je podprlo projekt za dokončanje obnove doma za rehabilitacijo v Ukrajini, za katerega bo namenilo 133.939 evrov pomoči. S projektom bo Slovenija pomagala zagotoviti zmogljivosti za primerno oskrbo in rehabilitacijo 90 otrok, invalidov in mladih s posebnimi potrebami, so sporočili z ministrstva.

S projektom, ki ga bo izvajala Slovenska Karitas, bodo ukrajinski otroci in mladi s posebnimi potrebami v času vojne lahko dlje časa bivali v domu, po vojni pa bodo tja izmenjaje hodili na rehabilitacijo. Tako se bo na letni ravni v programu rehabilitacije lahko zvrstilo do 1.500 otrok in mladih s posebnimi potrebami.

Na območju regije, kjer stoji dom za rehabilitacijo, živi okoli 6.000 otrok s posebnimi potrebami, v sosednjih regijah pa kar 14.200. V času vojne se število otrok in mladih s posebnimi potrebami v Ukrajini zaradi posledic bombardiranja povečuje, v prihodnje pa jih bo tovrstno pomoč potrebovalo še več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje