Stoltenbergu podaljšali mandat na čelu Nata, čestitka tudi iz Slovenije

Svet 04. Jul 202312:34 > 17:54 4 komentarji
Jens Stoltenberg
Yves Herman/File Photo/REUTERS

Jens Stoltenberg bo na čelu Nata ostal do oktobra prihodnje leto. Kot je danes sporočil na Twitterju, so mu članice zavezništva mandat podaljšale še za eno leto. "Počaščen zaradi odločitve zaveznic v Natu, da moj mandat generalnega sekretarja podaljšajo za eno leto, do oktobra 2024," je zapisal.

“Transatlantska povezava med Evropo in Severno Ameriko že skoraj 75 let zagotavlja našo svobodo in varnost, v vse bolj nevarnem svetu pa je naše zavezništvo še bolj pomembno,” je dodal Stoltenberg, ki je odločitev sporočil le nekaj dni pred vrhom Nata v Vilni.

Nekdanji norveški premier Stoltenberg, ki je na čelu Nata od leta 2014, je zaradi ruske agresije nad Ukrajino že podaljšal mandat za eno leto, do oktobra letos.

Že konec prejšnjega tedna je več diplomatov pri Natu potrdilo, da je 31 držav članic doseglo soglasje, da 64-letniku podaljšajo mandat še za eno leto.

Pred tem so dlje časa potekala težavna prizadevanja, da bi do vrha zavezništva v Litvi našli primernega naslednika. Nekateri potencialni kandidati, vključno z dansko premierko Mette Frederiksen in britanskim obrambnim ministrom Benom Wallacom, naj ne bi imeli zadostne podpore za zasedbo položaja.

Tradicionalno sicer generalni sekretar Nata prihaja iz Evrope, medtem ko je na čelu vojaškega poveljstva Američan.

Stoltenbergu je danes čestitalo kar nekaj svetovnih voditeljev.

Novico o podaljšanju njegovega mandata so pozdravili tudi v Kijevu, od koder je ukrajinski minister Dmitro Kuleba sporočil, da se veselijo nadaljnjega sodelovanja.

Stoltenbergovo dosedanje delo pa je v sporočilu za javnost pohvalil ameriški predsednik Joe Biden. “Generalni sekretar Stoltenberg je s svojim zanesljivim vodenjem, izkušnjami in preudarnostjo vodil naše zavezništvo skozi najpomembnejše izzive na področju evropske varnosti po drugi svetovni vojni,” so sporočili iz Bele hiše.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila odločitev držav članic Nata in se zavezala h krepitvi sodelovanja med EU in Natom. Novo podaljšanje Stoltenbergovega mandata sta med drugim na Twitterju pozdravila tudi nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Rishi Sunak.

Čestital mu je tudi slovenski premier Robert Golob. “Izkušnje v zahtevnih časih štejejo. Veselim se ponovnega srečanja na vrhu Nata v Vilni,” je zapisano na Twitterju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje