Strah pred kolero jih je pognal s celine. Doživeli brodolom, več kot 90 žrtev

Svet 08. Apr 202409:06 0 komentarjev
prebežniki na čolnu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Mozambiku je zavladala panika zaradi izbruha kolere. Prestrašeni ljudje so z manjšo ribiško ladjo skušali pobegniti proti otoku v bližini in doživeli brodolom. Tuji mediji poročajo o najmanj 94 žrtvah.

Guardian poroča, da je v brodolomu umrlo najmanj 94 ljudi. Na prenatrpani predelani ribiški ladji je 130 ljudi poskušalo prebegniti s celine v paniki, ki so jo po navedbah pristojnih zakrivile dezinformacije o širjenju kolere.

Kot je povedal regionalni voditelj Jaime Neto, je ladja prevažala preveliko število ljudi, v brodolomu pa so umrli tudi številni otroci, je dodal.

Reševalna akcija je še v teku, a jo otežujejo zahtevne vremenske razmere, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina potnikov je poskušala doseči otok v provinci Nampula v strahu pred kolero, ki se širi po državi. Neto je prepričan, da so za nastalo paniko krive dezinformacije.

Kot navaja AFP, so v Mozambiku od oktobra našteli okoli 15.000 okužb in 32 smrti zaradi kolere, ravno Nampula pa je najhuje prizadeta izmed vseh regij.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in prek onesnaženih rok.

Čeprav lahko človek zaradi kolere umre v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki. Širjenje kolere se sicer lahko omejuje tudi s cepivom, a proizvodnja tega za farmacevtska podjetja ni privlačna, saj v bogatih državah za cepivo ni trga.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!