Stranka Borisa Johnsona na lokalnih volitvah doživela katastrofalen poraz

Svet 06. Maj 202211:22 > 16:18 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji so včeraj potekale lokalne volitve. Konservativci britanskega premierja Borisa Johnsona so doživeli poraz v Londonu. Na izide volitev v regionalni parlament na Severnem Irskem se medtem še čaka.

Na četrtkovih lokalnih volitvah v Veliki Britaniji so konservativci premierja Borisa Johnsona doživeli hud poraz v Londonu. Laburisti bodo imeli večino v okrožju Westminster, kjer je večina vladnih stavb, in po štirih desetletjih tudi v okrožju Wandsworth. Izidov volitev regionalnega parlamenta na Severnem Irskem medtem še ni.

Izguba okrožja Wandsworth, ki je v preteklosti veljalo za trdnjavo laburistov, zadnjih 44 let pa so tam vladali konservativci, velja za hud poraz konservativcev na simbolni ravni. Enako velja za Westminster, tako da je na Otoku že slišati, da je Johnson doživel svoj Waterloo. Laburisti so prvič doslej slavili tudi v okrožju Barnet na severu Londona z večinsko judovskim prebivalstvom. Vodja laburistov Keir Starmer je dejal, da komaj verjame, kakšen uspeh so dosegli v Londonu, ter izid volitev označil za točko preobrata v svoji stranki po hudem porazu na zadnjih parlamentarnih volitvah konec leta 2019, poročajo tuje tiskovne agencije.

#related-news_0

Medtem je Johnson priznal, da je za njimi težka noč, rezultati pa so po njegovih besedah mešani, ponekod so doživeli neuspeh, v nekaterih drugih delih države, kjer nikoli niso volili za konservativce, pa so zabeležili dober rezultat. Dejal je še, da je razumel sporočilo volivcev, da se mora vlada osredotočiti na okrevanje po pandemiji. A mnogi konservativci so bolj kritični. Tako je nekdanja premierka, zdaj poslanka v britanskem parlamentu, Theresa May izid volitev označila za katastrofalnega.

Boris Johnson
PROFIMEDIA

Vprašanje je, kaj bo slab izid v Londonu pomenil za Johnsona, saj naj bi bila razlog zanj tudi afera Partygate, zaradi katere je moral premier plačati globo. Na Downing Streetu so namreč v času strogega zaprtja države zaradi covida-19 priredili več zabav. Potem ko so ugibanja o nezaupnici Johnsonu v stranki, ki so bila glasna v začetku leta, zaradi vojne v Ukrajini nekoliko potihnila, bi jih lahko slab rezultat znova obudil. Glasovanje lahko zahteva 53 poslancev torijcev.

Opozicijski laburisti izven Londona niso bili tako uspešni. So se pa dobro odrezali liberalni demokrati, ki so dobili več deset novih sedežev v lokalnih svetih. Vodja stranke Ed Davey je dejal, da se bodo pripravljali na to, da dober rezultat dosežejo tudi na splošnih volitvah. Rezultat so po poročanju BBC izboljšali tudi zeleni.

Glede na delne izide so konservativci v primerjavi z letom 2018 izgubili osem svetov oziroma okoli 150 sedežev, laburisti pa so dobili pet novih svetov oziroma 90 sedežev.

Na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu začeli šteti glasovnice

Na Škotskem in v Walesu so glasovnice začeli šteti šele danes, prvi izidi pa kažejo, da so konservativci na Škotskem doživeli izgube, poroča BBC. Lokalne volitve so veljale za ključen preizkus za Johnsona, ki se je v zadnjih mesecih soočil z več škandali, poleg tega Britance pesti rast cen življenjskih potrebščin, vlada pa na to ne najde pravega odgovora.

Na Severnem Irskem pa so v četrtek potekale volitve v regionalni parlament. Glasovnice so začeli šteti šele danes, štetje pa se lahko zavleče do sobote. Glede na napovedi anket se prvič doslej obeta zmaga nacionalistične stranke Sinn Fein, ki se zavzema za združitev Severne Irske z Irsko. V kampanji tega sicer ni postavljala v ospredje, temveč se je osredotočala na aktualne probleme. Ob zmagi Sinn Feina, nekdanjega političnega krila Irske republikanske armade, bi nova severnoirska premierka postala dosedanja podpredsednica regionalne vlade Michelle O’Neill.

V skladu z velikonočnim sporazumom, ki je leta 1998 končal nasilje na Severnem Irskem, si sicer oblast delita Sinn Fein in stranka unionistov DUP, ki je na vseh volitvah doslej dobila največ glasov. Se pa že pojavljajo ugibanja, da bodo unionisti ob zmagi Sinn Feina blokirali delo vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!