Streljanje v Buffalu: 18-letnik strelski pohod prenašal v živo

Črna kronika 15. Maj 202210:17 > 14:01
policija ZDA
Angus Mordant/REUTERS

V sobotnem streljanju v supermarketu v Buffalu v ameriški zvezni državi New York je bilo ubitih deset ljudi, trije so bili ranjeni. Oblasti so napad označile za "rasno motiviran", saj je 11 od 13 žrtev napada temnopoltih. 18-letni napadalec je strelski pohod prenašal v živo na družbenih omrežjih.

Policijski komisar iz Buffala Joseph Gramaglia je povedal, da je bilo med 13 ljudmi, ki jih je ustrelil osumljenec, 11 temnopoltih. Osumljenec je 18-letni belec Payton S. Gendron, ki mu bodo po navedbah španske tiskovne agencije EFE sodili že v torek.

Gendron je v soboto popoldne močno oborožen prispel v Buffalo, po navedbah policije se je pripeljal iz več ur oddaljenega kraja. Ko je izstopil iz vozila, je na parkirišču ustrelil štiri ljudi, od katerih je tri ubil. Nato je vstopil v trgovino, kjer je nadaljeval streljanje, napad pa je v živo prenašal na družbenih omrežjih.

Tožilstvo meni, da so bili umori “rasno motivirani”, kar je v skladu s predpostavko agenta FBI Stevena Belangerja. Ta je dejal, da incident preiskujejo “kot zločin iz sovraštva in primer nasilnega ekstremizma iz rasnih razlogov”.

Gendron je, kot kaže, sosesko izbral zato, ker v njej živijo večinoma temnopolti ljudje. Približno 37 odstotkov prebivalcev Buffala je temnopoltih, še navaja EFE. Gendronu grozi dosmrtna zaporna kazen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.