Strokovnjaki ugotovili, katera skrivnostna žival se sprehaja po Hrvaškem

Svet 04. Jan 202410:41 1 komentar
Foto: Zajem zaslona/Facebook

Iz zagrebškega živalskega vrta so za Dnevnik.hr pojasnili, katera skrivnostna žival se sprehaja po Hrvaškem.

V Mrzli Vodici pri Lokvi na Hrvaškem je voznik opazil žival, ki je spominjala na divjo mačko. Hitro so se začele razprave, ali gre za risa, a so strokovnjaki iz zagrebškega živalskega vrta pojasnili, da je na posnetku serval.

Serval je vrsta iz družine mačk, srednje velikosti, z zelo dolgimi nogami. Znan je po tem, da lahko skoči tudi do tri metre. Če se ne počuti ogroženo, ne bo napadel, so za Dnevnik.hr povedali v zagrebškem živalskem vrtu in dodali, da je mačka verjetno hišni ljubljenček na begu.

Posnetek velike mačke, posnet pri Mrzli Vodici, je povzročil razpravo med Facebookovimi uporabniki. Na njem je videti žival, ki se je ponoči mirno sprehajala ob robu ceste. Posnetek se je kot požar začel širiti po družbenih omrežjih, ljudje pa so se spraševali, za kakšno mačko gre. Nekateri so trdili, da gre za risa, drugi pa, da je šlo za servala.

“Glava se slabo vidi. Zaradi teh pik je videti kot ris, pa tudi velikost ustreza. Zelo čudno vedenje, saj je risa težko videti, kaj šele, da se nič ne boji. Ali je bolan ali pa nor,” se glasi en komentar. “Serval, morda je komu pobegnil,” je zapisal nekdo drug.

“Gre za servala, divjo mačko iz Afrike. Takoj je treba obvestiti veterinarsko inšpekcijo, policijo, ker je nekomu pobegnil ali je bil izpuščen, in kolikor vem, ga ni dovoljeno imeti kot hišnega ljubljenčka,” se glasi še en komentar.

Oglasil se je veterinar, ki je ujel slovenskega servala

V komentarjih na Facebooku se je oglasil tudi veterinar Branimir Reindl. Ta je leta 2020 ujel servala, ki je pobegnil slovenskemu lastniku in prečkal hrvaško mejo.

“Spoštovani, prosim, ne širite  napačnih informacij, servale in nekatere druge prostoživeče mačke se lahko zakonito zadržujejo po vsej EU, lastnik mora izpolnjevati pogoje, vendar so dovoljeni. Serval Johnny, ki sem ga leta 2020 ujel na Hrvaškem, je v redu, pri lastnikih. Ni pobegnil. Če lastnik/lastnica izgubljenega servala to bere, se lahko za pomoč pri ulovu prosto obrne na vse pristojne službe. Če srečate servala, pa tudi kakšne druge divje živali na cesti, prosim, ne trobite, ne lovite jih s prižganimi lučmi ipd., to so divje živali, ustavite se ob robu cestišča, prižgite štiri smerokaze in ugasnite dolge luči, pustite živali, da se sama umakne, in je ne vznemirjajte,” je sporočil.

Spomnimo, serval Johnny je leta 2019 pobegnil lastnikom iz Novega mesta, konec novembra so ga domačini opazili v Turopolju na Hrvaškem. Od izginotja je opravil dolgo pot, dvakrat je prečkal reko Savo, avtocesto in bodečo žico na hrvaško-slovenski meji, piše 24sata. Ujel ga hrvaški veterinar Branimir Reindl v začetku leta 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje