Strožja pravila v Splitu: globa za hojo v kopalkah in alkohol na javnih mestih

Svet 29. Jan 202316:39 0 komentarjev
split, hrvaška
PROFIMEDIA

S prvim dnem letošnjega leta so v Splitu začela veljati nova pravila, ki predpisujejo 150 evrov globe za vse, ki se bodo po mestu sprehajali v kopalkah ali pili alkohol na javnih mestih. Vam je šlo na živce, ko vam je med sprehodom po starem mestnem jedru vsaka dva metra drug natakar ponudil meni in vas vabil, da se ustavite prav v njegovem lokalu? Tudi to je od zdaj naprej v Splitu prepovedano.

Splitčane in turiste bo na ulicah nadzorovalo 21 redarjev, še 12 jih bo čakalo v stavbi mestne uprave in bodo na teren odšli, ko jih bodo aktivirali. Če vas bodo v mestu zalotili v kopalkah ali med pitjem alkohola na javnih mestih, vas čaka 150 evrov težka globa, poroča N1 Zagreb.

Kazen v višini dobrih 66 evrov pa čaka tudi tiste, ki bodo svoje štiri nožne prijatelje sprehajali brez povodca.

Podoben sistem od leta 2020 že poznajo v Dubrovniku, kjer so lani prvi razgaljeni turisti plačali kazen v višini 1000 kun oziroma dobrih 130 evrov.

Po besedah splitskega občinskega redarja Josipa Gabelice gre v primerjavi s prejšnjo, za obsežnejšo, natančnejšo in strožjo odločbo o kaznovanju kršiteljev, namen pa je vzpostaviti red v celotnem mestu, predvsem pa na območju kulturnozgodovinskega jedra.

Nova odločba uvaja prepovedi, ki se nanašajo na izključno cono A, ki ima posebno zaščito, in na prepovedi, ki bodo veljale za celoten Split. Tako kot v prejšnji odločbi je prepovedano postavljanje bankomatov (20 so jih v coni A že odstranili) in avtomatov na javnih površinah, a kot je poudaril Gabelica, nova odločba za razliko od prejšnje omogoča, da bodo kazni lahko pisali občinski redarji.

Poleg kazni za sprehajanje v kopalkah in pitje alkohola na javnih površinah, bo prepovedano tudi postavljanja zvočnikov in ojačevalcev zvoka na terasah lokalov v coni A, kršitelje pa čaka kazen v višini 1.320 evrov, odgovorno osebo lahko doleti globa v višini 300 evrov, fizično pa v višini 260 evrov.

Natakarji mimoidočim ne bodo več smeli ponujati menijev

Nova pravila določajo tudi gostinsko opremo, ki jo bodo lokali lahko imeli. Prepovedane so gugalnice, kavči in sedišča, ki niso v skladu s karakteristikami mesta, senčniki pa morajo biti nevtralne bež barve in brez reklam. Novost je tudi, da ponudniki hitre prehrane ne smejo več postaviti miz in stolov na javno površino.

split, hrvaška
Profimedia

Vam je šlo na živce, ko vam je med sprehodom po starem mestnem jedru vsaka dva metra drug natakar ponudil meni in vas vabil, da se ustavite prav v njegovem lokalu? Tudi to je od zdaj naprej v Splitu prepovedano.

Mestni redarji vas bodo lahko kaznovali tudi, če vas bodo ujeli pri metanju odpadkov v okolje, kampiranju na mestih, ki temu niso namenjena, in če boste vozilo brez registrskih tablic pustili na javni površini.

“Z novimi pravili smo skušali zajeti vse situacije, ki predstavljajo nevarnost za kršenje komunalnega reda, uničenje komunalne infrastrukture, uničevanje javnih zelenih površin ali onesnaževanja javnih površin,” je zaključil Gabelica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!