Italija zaostrujejo pravila za reševalne ladje nevladnikov

Svet 23. Feb 202318:15 1 komentar
ocean VIking
PROFIMEDIA

V Italiji so sprejeli nov odlok o delovanju reševalnih ladij nevladnih organizacij. Po novem bodo morale ladje po reševalni akciji zaprositi za dostop do varnega pristanišča in tja odpluti takoj. Do sedaj so ladje humanitarnih organizacij na morju ostale dalj časa in opravile več reševanj. Za kršitve odloka so predvidene globe in zaseg plovila, humanitarne organizacije opozarjajo, da bo to povzročilo več smrtnih žrtev.

Zgornji dom italijanskega parlamenta je danes potrdil sporni vladni odlok, ki omejuje misije reševalnih ladij nevladnih organizacij v Sredozemskem morju. Senat je odlok desne vlade premierke Giorgie Meloni potrdil s 84 glasovi za in 61 proti. Ker ga je že sprejela poslanska zbornica, bo zdaj začel veljati.,

Odlok o migracijskih tokovih uvaja nova pravila za reševanje migrantov na morju z ladjami nevladnih organizacij.

V skladu z njim morajo ladje po reševalni akciji v Sredozemlju zaprositi za dostop do varnega pristanišča in tja odpluti “brez odlašanja”, namesto da ostanejo na morju in iščejo druge ladje z migranti v stiski, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Doslej so ladje, ki so jih upravljale nevladne organizacije, pogosto več dni ostale v osrednjem Sredozemlju in redno izvedle več reševalnih akcij, preden so se odpravile proti Italiji.

Kapitani, ki bodo kršili pravila, tvegajo globe v višini od 10.000 do 50.000 evrov. Ponavljajoče se kršitve pa lahko vodijo v zaplembo njihovih plovil.

“Če priseljevanje ni nadzorovano, vodi v izkoriščanje, prisilno delo in delo na črno. Ustvarja niše nezakonitosti in kriminala, ki ustvarjajo občutek socialne negotovosti,” je danes v senatu dejal državni podsekretar na notranjem ministrstvu Nicola Molteni. Zagotovil je, da cilj odloka ni “kogar koli kriminalizirati”, temveč želijo z njim zgolj “urediti reševanje na morju”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Z odlokom skuša italijanska vlada odvrniti ladje, ki jih upravljajo nevladne organizacije, saj trdi, da njihove dejavnosti spodbujajo prosilce za azil, da se z majhnimi čolni odločajo za nevaren prehod iz severne Afrike v Italijo.

Humanitarne organizacije medtem opozarjajo, da bo prepoved več reševalnih akcij povzročila več smrtnih žrtev. Združeni narodi so Italijo pozvali, naj umakne odlok, potem ko ga je sredi februarja sprejela poslanska zbornica. Tudi katoliška cerkev je ocenila, da novi ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in bi jih bilo treba odpraviti.

Nevladne organizacije so se tudi pritožile, da jih vlada sili, da migrante prepeljejo v oddaljena severnoitalijanska pristanišča, daleč od krajev, kjer izvajajo reševalne akcije.

Nove obveznosti so drastično povečale stroške nevladnih organizacij, zato so v zadnjih mesecih odplule le redke reševalne ladje. Vendar zmanjšanje njihovega števila ni pripomoglo k upočasnitvi prihoda migrantov, dodaja APA.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo prispelo 12.667 migrantov, medtem ko jih je v enakem obdobju lani prispelo 5273. V celotnem lanskem letu je v Italijo čez Sredozemsko morje prišlo 105.000 migrantov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje