Študija pokazala evolucijske koristi masturbacije

Svet 07. Jun 202311:38 0 komentarjev
Spermiji
Fotografija je simbolična. (Vir: PROFIMEDIA)

Nova študija, ki so jo opravili na University College London, kaže, da bi masturbacija lahko povečala možnosti samcev primatov, da bodo imeli potomce.

Študija, ki so jo opravili na University College London (UCL), je pokazala, da lahko samozadovoljevanje samcev primatov pripomore k uspešni oploditvi, saj poveča vzburjenost pred spolnim odnosom.

Znanstveniki prav tako pravijo, da ejakulacija po masturbaciji pomaga izločiti seme slabe kakovosti. Dodali so, da lahko to zmanjša tudi tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi.

Dr. Matilda Brindle, vodilna raziskovalka, je dejala, da njihove ugotovitve pomagajo osvetliti zelo pogosto, a slabo razumljeno obliko spolnega vedenja. Masturbacija je med živalmi pogosta, vendar naj bi bila bolj razširjena pri primatih.

Študija, objavljena v reviji Proceedings of the Royal Society B, se je osredotočila na primate, tako tiste v ujetništvu kot v divjini.

Dr. Brindle in njeni sodelavci so zbrali podatke iz 246 objavljenih znanstvenih člankov in 150 vprašalnikov, da bi ugotovili, kdaj in zakaj se je masturbacija razvila.

Po besedah vodje raziskave bi bilo potrebnih več podatkov, da bi ugotovili evolucijske vzroke masturbacije pri samicah. Ena od teorij je, da masturbacija pred spolnim odnosom omogoča samicam primatov, da vplivajo na to, kateri samec jih bo oplodil, in sicer s tem, da vagina postane manj kisla in posledično “bolj gostoljubna za spermo izbranega samca”, je razložila Brindle.

“To je tako pogosto vedenje v živalskem kraljestvu, da se mi zdi popolnoma presenetljivo, da ga še nihče ni raziskal. Ljudje, ki menijo, da je samozadovoljevanje napačno ali nenaravno – to je popolnoma naravno vedenje. Je del našega zdravega repertoarja spolnih vedenj,” je za Guardian dejala Brindle.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da je bilo to vedenje pri skupnem predniku vseh opic in opičnjakov prisotno že pred približno 40 milijoni let. “Ne gre za to, da bi se nekatere vrste nekega dne zbudile in začele to početi. To je starodavna, razvita lastnost,” je še dodala vodilna raziskovalka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!