Sudan bo nekdanjega voditelja Baširja izročil v Haag

Svet 11. Avg 202115:48 > 16:15 0 komentarjev
Omar al Bashir
PROFIMEDIA

Sudanske oblasti bodo dolgoletnega voditelja Omarja al Baširja, ki mu med drugim pripisujejo odgovornost za zločine v Darfurju, predale Mednarodnemu haaškemu sodišču.

Sudan bo odstavljenega dolgoletnega voditelja Omarja al Baširja izročil Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), je sporočila sudanska zunanja ministrica Mariam al Mahdi. Na sodišču Baširju in njegovim sodelavcem očitajo genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine v Darfurju na zahodu države.

Vlada se je odločila, da bo ICC predala iskane predstavnike, je dejala Mahdi po poročanju lokalnih medijev. Osnutek zakona so že pripravili, ga pa mora ratificirati še svet ministrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Zločini v Darfurju

Vojna v Darfurju, ki leži na zahodu 43-milijonskega Sudana, je izbruhnila leta 2003 in je zahtevala okoli 300.000 smrtnih žrtev – vojno so zaznamovala hudodelstva, kot so poboji, ljudje pa so prav tako množično umirali od lakote in bolezni. Za mnoge smrti so odgovorni borci džandžavidi, ki so se proti nearabskim uporniškim skupinam borili enako kot sudanska vojska. Po podatkih Združenih narodov je bilo zaradi spopadov v Darfurju razseljenih 2,5 milijona ljudi.

Danes 77-letnega Baširja so s predsedniškega položaja odstavili aprila leta 2019. Na oblast se je povzpel z državnim udarom leta 1989 in je Sudanu tri desetletja vladal z železno roko. Haaško sodišče je za Baširja priporni nalog izdalo že leta 2009. Odločitev o izročitvi so sprejeli v času, ko je na obisku v državi glavni tožilec ICC Karim Khan. Sudan sicer ni še pristopil k Rimskemu statutu, mednarodni pogodbi, ki določa pristojnosti haaškega sodišča.

Sudan od protestov vodi tranzicijska civilno-vojaška administracija, ki je obljubila pravico za žrtve zločinov, storjenih v času vlade Baširja. Ta je trenutno v zaporu v Sudanu, kjer prestaja kazen zaradi korupcije in uboja protestnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!