Sudanski general potrdil, da ima odstavljenega premierja v svoji rezidenci

Svet 26. Okt 202118:11 > 19:43 0 komentarjev
protesti v Sudanu
REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

Po ponedeljkovem vojaškem udaru v Sudanu je General Abdel Fatah al Burhan potrdil, da je aretirani premier Abdala Hamdok v njegovi rezidenci. Njegovo izpustitev na ulicah zahtevajo številni Sudanci, zanjo se je zavzel tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Na protestnike, ki pred generalštabom nasprotujejo udaru, naj bi sudanska vojska streljala s pravimi naboji.

Sudanski general Abdel Fatah al Burhan je sporočil, da je sudanski premier Abdala Hamdok, ki so ga v ponedeljkovem državnem udaru odstavili z oblasti, v njegovi rezidenci. Premierjevi privrženci so znova pozvali k Hamdokovi izpustitvi.

“Pri meni doma je,” je o tem, kje je odstavljeni premier, povedal al Burhan. Hamdokovo zdravstveno stanje je po generalovih besedah dobro. Dodal je, da se bo lahko po koncu krize vrnil domov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hamdokova vlada je kmalu zatem znova pozvala k takojšnji izpustitvi premierja in vseh drugih, ki jih je vojska aretirala. To so njegova žena, ministri in civilni člani vladajočega suverenega sveta. Napovedali so nadaljevanje protestov in državljansko nepokorščino v znak nasprotovanja udaru, je sporočilo ministrstvo za informiranje.

Sudanska vojska je v ponedeljek aretirala premierja Abdala Hamdoka, njegove ministre ter civilne člane vladajočega sudanskega sveta, ki je vodil prenos oblasti v roke civilistov po strmoglavljenju dolgoletnega avtokrata Omarja al Baširja. Po razpustitvi prehodne vlade je sudanska vojska razglasila izredne razmere.

Udar obsodila ZN in EU

K izpustitvi sudanskega premierja pa je pred izrednim zasedanjem Varnostnega sveta ZN o Sudanu znova pozval tudi generalni sekretar svetovne organizacije Antonio Guterres. Poudaril je, da politične delitve preprečujejo, da bi Varnostni svet ukrepal, medtem ko se države po svetu spopadajo s pandemijo covida-19 ter socialnimi in gospodarskimi težavami.

“Ti dejavniki ustvarjajo okolje, v katerem nekateri vojaški voditelji menijo, da lahko delajo, kar želijo, saj se jim ne bo zgodilo nič,” je povedal Guterres. “Predvsem velike sile pozivam, da stopijo skupaj za enotnost varnostnega sveta, da bi zagotovili učinkovito odvračanje v zvezi s to epidemijo državnih udarov,” je poudaril po poročanju tujih agencij.

Podobno je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Ta poskus spodkopavanja tranzicije Sudana k demokraciji ni sprejemljiv. Če se situacija ne bodo nemudoma obrnila, bo to imelo resne posledice pri zavezah EU, tudi glede njene finančne podpore,” je posvaril.

Vojaški udar so obsodili tudi trije sudanski veleposlaniki v Evropi. “V celoti se pridružujemo junaškemu nasprotovanju prevratu, čemur je sledil tudi celoten svet,” so sporočili veleposlaniki Sudana v Franciji, Belgiji in Švici. Hkrati so sporočili, da so njihova veleposlaništva sedaj last “sudanskega ljudstva in njegove revolucije”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska strelja na protestnike

V Sudanu se sicer nadaljujejo protesti proti vojaškemu prevratu. Po navedbah ministrstva za informiranje je vojska na protestnike pred generalštabom sudanske vojske streljala s pravimi naboji. Neodvisni Osrednji odbor sudanskih zdravnikov je sporočil, da so umrli štirje ljudje, okoli 80 jih je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!