Suša ogroža že polovico ozemlja EU

Svet 18. Jul 202215:59 > 16:24 0 komentarjev
suša
PROFIMEDIA

Zaradi dolgotrajnega pomanjkanja padavin suša ogroža polovico ozemlja EU, je danes sporočila Evropska komisija. "Podnebne spremembe povečujejo tveganje za hudo sušo ter gozdne požare," je opozorila evropska komisarka za znanost, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Okoli 46 odstotkov ozemlja unije se sooča z znatnim primanjkljajem vlažnosti tal, medtem ko na 11 odstotkih ozemlja veljajo izredne razmere, ko je vegetacija zaradi pomanjkanja vode že prizadeta, kaže poročilo Skupnega evropskega raziskovalnega centra.

Poročilo ugotavlja, da izpostavljenost termičnemu stresu in pomanjkanju vode še dodatno znižujeta pridelek, čeprav so bile že pretekle napovedi za žitarice in druge kulture zaskrbljujoče.

Francija, Romunija, Španija, Portugalska in Italija se bodo verjetno soočile z nižjim pridelkom, skrb vzbujajo tudi razmere v Nemčiji, na Poljskem, Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem, napoveduje poročilo.

Tudi v prihodnjih treh mesecih so za večji del Evrope napovedane bolj sušne razmere kot običajno, piše v poročilu, ki tudi opozarja, da so se letos razmere začele zaostrovati bolj zgodaj kot v preteklosti, saj je bilo že pozimi in spomladi precej manj padavin.

“Pretoki rek v več državah so prizadeti, količine vode se zmanjšujejo, zato bodo potrebni izredni ukrepi,” še opozarjajo evropski strokovnjaki in dodajajo, da je bila v juniju proizvodnja energije v termoelektrarnah in jedrskih elektrarnah, ki ležijo ob rekah, v več državah, med njimi v Franciji in Italiji, nižja od povprečja za obdobje 2015-2021.

Prav tako je manjša proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah, in sicer na Norveškem, v Španiji, Romuniji, Črni gori ter Bolgariji, še piše v poročilu.

Južno in zahodno Evropo še naprej ogrožajo požari in visoke temperature

Po južni Evropi še naprej pustošijo gozdni požari. V Španiji je trenutno 22 požarov, na Portugalskem pet, na jugovzhodu Francije pa še dva. Francoske oblasti so danes ponovno evakuirale več tisoč ljudi, meteorologi v več evropskih državah pa opozarjajo na možnost novih temperaturnih rekordov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!