Svarila pred ruskim zavzetjem Avdijivke: Ceno plačujejo ukrajinski vojaki

Svet 16. Feb 202408:55 > 19:30 3 komentarji
Ukrajinski vojaki
Ukrajinski vojaki (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinska vojska je sporočila, da pripravlja nove obrambne položaje v okolici mesta Avdijivka na vzhodu Ukrajine, kjer že dlje časa potekajo siloviti spopadi med ruskimi in ukrajinskimi silami. V Washingtonu so medtem v četrtek posvarili, da bi lahko ruska vojska kmalu zavzela Avdijivko.

Ukrajinske sile pripravljajo nove obrambne položaje okoli mesta Avdijivka na vzhodu države. To kaže na morebiten umik dela ukrajinskih vojakov iz mesta, kjer se v zadnjih dneh soočajo z vse močnejšimi valovi ruskih napadov.

“Pripravili smo nove pozicije in še naprej utrjujemo svoje položaje, pri čemer upoštevamo vse možne scenarije,” je dejal višji ukrajinski poveljnik Oleksandr Tarnavski. “V mestu potekajo hudi boji. Naše enote uporabljajo vsa razpoložljiva sredstva za zajezitev napredovanja sovražnika,” je dodal.

Kasneje je sporočil, da so se umaknili s položajev na jugovzhodnem obrobju Avdijivke. Za to so se odločili, da zavarujejo osebje in izboljšajo operativne razmere. Kot je zagotovil, s tem umikom Rusija ni pridobila strateške prednosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v svojem četrtkovem večernem nagovoru poudaril, da ukrajinske sile počnejo vse, kar je v njihovi moči, da bi zaustavile napredek ruske vojske pri Avdijivki.

Ruske sile napredujejo in bi lahko kmalu obkolile ukrajinske branilce v skorajda popolnoma uničenem mestu. Po navedbah ukrajinskih opazovalcev so razmere v Avdijivki, ki je od oktobra prizorišče srditih spopadov, vse težje.

Tudi v Beli hiši so v četrtek opozorili, da bi ruska vojska lahko kmalu zavzela Avdijivko. “To se v veliki meri dogaja zato, ker ukrajinskim silam na terenu zmanjkuje artilerijskega streliva,” je na novinarski konferenci v Washgintonu dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

“Cena neukrepanja kongresa je zelo visoka, plačujejo pa jo ukrajinski vojaki,” je še dejal Kirby. Ob tem je predstavniški dom ameriškega kongresa znova pozval, naj čim prej odobri dodatna sredstva za pomoč Ukrajini, kar še naprej preprečujejo nekateri kongresniki iz republikanskih vrst.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in nemški kancler Olaf Scholz sta danes v Berlinu podpisala varnostni sporazum, potem ko je podoben sporazum Kijev januarja že sklenil z Londonom. Zelenski bo danes podoben dogovor predvidoma podpisal še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje