Švedska mladih ne bo več spodbujala k cepljenju proti covidu-19

Koronavirus 30. Sep 202214:34 0 komentarjev
cepivo, cepljenje
Foto: PROFIMEDIA

Švedska agencija za javno zdravje najstnikom, starim od 12 do 17 let, ne bo več ponujala ali priporočala cepljenja proti covidu-19, so danes sporočili iz agencije, kjer so ocenili, da je tveganje v tej starostni skupini zelo nizko. Na Švedskem sicer že od januarja ne ponujajo oziroma ne priporočajo več cepljenja otrokom, starim od 5 do 11 let. Medtem pa Italijanom od sobote dalje ne bo več treba nositi zaščitnih mask v javnem prevozu. Bodo pa maske še najmanj do 31. oktobra obvezne v bolnišnicah in domovih za starejše, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nove smernice na Švedskem bodo pričele veljati 31. oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Odločitev pomeni, da se bo od 1. novembra 2022 naprej cepljenje proti covidu-19 priporočalo in ponujalo le otrokom v nekaterih ranljivih skupinah,” so sporočili iz agencije.

Potreba po oskrbi zaradi covida-19 med otroki in mladimi je bila na Švedskem že tako nizka, odkar pa se je pričela širiti različica omikron, so zabeležili še izdatno zmanjšanje potrebe, je v izjavi pojasnil vodja oddelka za cepljenje pri agenciji Soren Andersson.

Na Švedskem sicer že od januarja naprej ne priporočajo oziroma ne ponujajo več cepljenja otrokom, starim od 5 do 11 let. Takrat so pri agenciji ocenili, da koristi tega niso večje od tveganj. Za Švede, starejše od 18 let pristojni organi priporočajo cepljenje s tremi odmerki cepiva, četrti odmerek pa priporočajo starejšim od 65 let.

Število smrtnih primerov zaradi covida se je v skandinavski državi, ki v začetnih fazah pandemije za razliko od večine ostalih evropskih držav ni uvajala strogih omejitev, čez poletje nekoliko povečalo, vendar se zdaj zmanjšuje in je glede na število prebivalcev pod evropskim povprečjem.

maska bus korona
Profimedia

Maske v javnem prevozu v Italiji ne bodo več obvezne

Italijanom pa od sobote dalje ne bo več treba nositi zaščitnih mask v javnem prevozu, je v četrtek pozno zvečer sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo je pojasnilo, da niso podaljšali obveznega nošenja mask na vlakih, avtobusih in trajektih, ki se izteče danes. Je pa italijanski minister za zdravje Roberto Speranza za en mesec podaljšal obvezno nošenje mask v bolnišnicah, domovih za starejše in drugih negovalnih ustanovah.

Število okužb z novim koronavirusom sicer v vseh italijanskih deželah narašča. V zadnjih sedmih dneh tako po navedbah agencije Ansa beležijo za 34 odstotkov več okužb kot teden prej.

Italija je med državami, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Od izbruha pandemije v začetku leta 2020 je v Italiji za to boleznijo umrlo več kot 177.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!