Švedska policija sprva dopustila sežig Korana, zdaj pa sprožila preiskavo

Svet 28. Jun 202313:25 > 19:15 9 komentarjev
švedska
Protestni sežig Korana. (Foto: PROFIMEDIA)

Švedska policija je dovolila protest, na katerem so pred glavno mošejo v Stockholmu danes sežgali Koran. Sveto knjigo islama je 37-letnik sežgal na dan, ko muslimani začenjajo praznovanje enega svojih najpomembnejših praznikov, štiridnevnega kurban bajrama. Koran je poteptal, vanj vstavil slanino in zažgal več strani, preden ga je zaprl in ga brcal kot nogometno žogo, pri tem pa mahal s švedsko zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je v odločitvi pojasnila, da varnostna tveganja v povezavi s sežigom Korana niso takšne narave, da bi po veljavni zakonodaji upravičila zavrnitev prošnje. So pa okrepili varnost na območju mošeje s policijskimi enotami iz vse države.

Koran je zažgal 37-letni Salwan Momika, ki je pred nekaj leti iz Iraka pobegnil na Švedsko. Policijo je zaprosil za dovoljenje za to dejanje, da bi izrazil svoje mnenje o Koranu in poudaril pomen svobode govora. “To je demokracija. Če nam bodo rekli, da tega ne smemo početi, je v nevarnosti,” je še dodal.

Momika je nato pred glavno mošejo v Stockholmu, ob prisotnosti policije in približno ducatu nasprotnikov protesta, Koran poteptal, vanj vstavil slanino in zažgal več strani, preden ga je zaprl in ga brcal kot nogometno žogo, pri tem pa mahal s švedsko zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

švedska
PROFIMEDIA

Policija je protest dovolila, potem ko je švedsko prizivno sodišče pred dvema tednoma zavrnilo odločitev policije, ki je zaradi napovedanega sežiga Korana februarja prepovedala dva protesta v Stockholmu. Policija je takrat kot razlog navedla varnostne skrbi po sežigu islamske svete knjige na januarskem protestu pred turškim veleposlaništvom. Po tem sežigu so sledili večtedenski protesti muslimanov v več državah in pozivi k bojkotu švedskih izdelkov, Turčija pa je zavrnila podporo Švedski za članstvo v Natu.

Ankara, ki sprejem Švedske v Nato blokira zaradi po njeni oceni neustreznega boja proti Kurdski delavski stranki, je bila še posebej užaljena, ker je policija dovolila omenjeni januarski protest pred turškim veleposlaništvom.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat Švedski sporočil, naj se za vstop v Nato ne trudi zaman. “Dokler boste vi in vaše varnostne sile dovolili, da se zažge in raztrga moja sveta knjiga, Koran, ne bomo potrdili vaše vključitve v Nato,” je dejal.

Tokrat je sežig obsodil turški zunanji minister Hakan Fidan in dejanje označil za gnusno in zavrženo. “Nesprejemljivo je dovoliti takšna protiislamska dejanja pod pretvezo svobode izražanja. Zatiskanje oči pred takšnimi grozljivimi dejanji pomeni sokrivdo,” je zapisal na Twitter.

Kljub temu da je policija protest odobrila, je popoldne sporočila, da je proti Momiki sprožila preiskavo zaradi “agitacije proti etnični skupini”. Prav tako naj bi ga preiskovala zaradi kršitve začasne prepovedi kurjenja, ki je v veljavi od začetka vročinskega vala.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje