Švedska (ponovno) dobila prvo žensko predsednico vlade

Svet 29. Nov 202114:36 > 15:03 0 komentarjev
Magdalena Andersson
Erik Simander/TT News Agency/REUTERS

Švedski parlament je na mesto predsednice vlade že drugič v petih dneh izvolil prvo žensko. Premierka je ponovno postala Magdalena Andersson, ki je prejšnji teden po sedmih urah predsedovanja že odstopila.

Švedski parlament je izvolil novo predsednico vlade. Mesto bo ponovno zasedla Magdalena Andersson, ki je kot premierka zaprisegla že prejšnji teden, a je po sedmih urah predsedovanja odstopila, poroča Politico. Andersson je tako ponovno obveljala za prvo žensko na položaju predsednice vlade v zgodovini Švedske.

Kot smo poročali, je Andersson prejšnji teden le nekaj ur po zaprisegi odstopila zaradi glasovanja o proračunu in novice, da stranka Zelenih zapušča vlado. Pri glasovanju o proračunu so bili predlogi levosredinske vlade namreč zavrnjeni, uspešen pa je bil predlog opozicije, kar je vodilo v odločitev Zelenih, da zapustijo koalicijo.

Uradno bo položaj premierke prevzela v torek, s čimer bo nasledila Stefana Löfvena, ki je bil na položaju sedem let.

Vodila bo enostrankarsko vlado

“To je ustavna praksa, da mora koalicijska vlada odstopiti, če ena stranka odide,” je takrat povedala Andersson iz vrst socialnih demokratov.

Andersson je že prejšnji teden izrazila upanje, da jo bodo kmalu znova imenovali na položaj kot vodjo manjšinske vlade, danes pa so zakonodajalci le sprejeli njen načrt za vodenje enostrankarske socialdemokratske vlade, še poroča Politico.

Je pa bilo glasovanje tesno. Njenemu imenovanju je namreč nasprotovalo 173 švedskih poslancev, da bi jo ustavili, pa sta bila potrebna le še dva dodatna glasova. Podprl jo je 101 poslanec, 75 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Po švedskem sistemu kandidat za predsednika vlade ne potrebuje večine glasov. Potrjen je, če proti njemu ne glasuje večina.

Kot vodja enostrankarske vlade si bo dosedanja ministrica za finance Andersson prizadevala sklepati posamezne dogovore in iskati konsenz za posamezne zadeve z različnimi zavezniki, predvsem s strankami Zeleni, Levica in Center, ki so jo podprli kot predsednico vlade. Kot poroča Politico, pa to ne bo enostavno. Stranka Zeleni in stranka Center imata namreč različne poglede na okoljske probleme, medtem ko imata stranka Center in Levica različne poglede na porabo sredstev za socialo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!