Švedska še en korak bližje vstopu v zvezo Nato

Svet 02. Mar 202413:09 0 komentarjev
Švedska in Nato zastava
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik madžarskega parlamenta Laszlo Köver je podpisal ratifikacijo prošnje Švedske za članstvo v Natu, ki so jo poslanci potrdili 26. februarja, in jo posredoval uradu madžarskega predsednika Tamasa Sulyoka, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz parlamenta v Budimpešti.

Madžarski parlament je pristopni protokol Švedske k zvezi Nato podprl s 188 glasovi za in šestimi proti ter tako odpravil zadnjo oviro za najnovejšo širitev zavezništva.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila “odkrito sovražni odnos” Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!