Svet ZN za človekove pravice za preiskavo domnevnih kršitev pravic v Ukrajini

Svet 04. Mar 202213:46 0 komentarjev
Svet ZN za človekove pravice o Ukrajini
Denis Balibouse/REUTERS

Svet ZN za človekove pravice je podprl ustanovitev preiskovalne komisije, ki naj bi preučila domnevne kršitve človekovih pravic s strani Rusije v Ukrajini ter te dokumentirala.

Svet ZN za človekove pravice je danes z veliko večino podprl ustanovitev preiskovalne komisije, ki naj bi preučila domnevne kršitve človekovih pravic s strani Rusije v Ukrajini ter te dokumentirala. Komisija naj bi ob tem imenovale odgovorne, ki bi jim lahko nato sodili, je razvidno iz danes sprejete resolucije.

Ukrajinska veleposlanica Jevgenija Filipenko se je zahvalila za podporo. “Cel svet je proti tebi,” je ob tem še dejala ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Neodvisna mednarodna preiskovalna komisija je najvišji preiskovalni organ, ki ga lahko vzpostavi Svet ZN za človekove pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet je v resoluciji najostreje obsodil “kršenje človekovih pravic in zlorabe ter kršenje humanitarnega mednarodnega prava v okviru agresije Ruske federacije proti Ukrajini”. Rusijo so pozvali, naj nemudoma preneha spopade. Vlado v Minsku pa, naj ne podpira več dejanj Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Resolucijo je podprlo 32 od 47 članic sveta, 13 se jih je vzdržalo, med njimi Kitajska, Rusija in Eritreja pa sta bili proti. Med podporniki je tudi Slovenija, kot je že v četrtek v nagovoru v svetu dejal zunanji minister Anže Logar.

Že v sredo je ruski napad obsodilo 141 članic Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!