“Svetovni gospodarski sistem koristi le bogatim državam”

Svet 04. Mar 202312:31 2 komentarja
afrika, revščina
Profimedia

V glavnem mestu Katarja Dohi poteka vrh najmanj razvitih držav, na katerem sodelujejo predstavniki 33 afriških držav, 12 azijsko-pacifiških držav in Haitija. Generalni sekretar Združenih narodov je bogate države in energetske velikane okrcal, da s "plenilskimi" obrestnimi merami in uničujočimi cenami goriva dušijo revne države.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes na vrhu najmanj razvitih držav v Dohi ostro kritiziral svetovni gospodarski sistem, ki po njegovih besedah koristi le bogatim državam. Slednje in energetske velikane je okrcal, da s “plenilskimi” obrestnimi merami in uničujočimi cenami goriva dušijo revne države.

Razvite države je pozval, naj zagotovijo približno 500 milijard dolarjev pomoči letno najrevnejšim državam, ki so obtičale v začaranem krogu, zaradi česar se njihova gospodarstva ne morejo reformirati, izobraževalni in zdravstveni sistemi pa obnoviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Gospodarski razvoj je težaven, če državam primanjkuje sredstev, so obremenjene z dolgovi in se še vedno spopadajo z zgodovinsko krivico zaradi neenakomernega odziva na covid-19,” je dejal. “Boj proti podnebni katastrofi, ki je nisi povzročil, je izziv, ko stroški kapitala skokovito naraščajo”, prejeta finančna pomoč pa je “kaplja v morje”, je dodal Guterres.

Antonio Guterres
Profimedia

Po njegovih besedah so globalni finančni sistem oblikovale bogate države, večinoma v svojo korist. “Zaradi pomanjkanja likvidnosti so mnogi od vas zaradi oderuških obrestnih mer izrinjeni s kapitalskih trgov,” je nagovoril najrevnejše države.

Na današnjem vrhu najmanj razvitih držav, ki poteka pred konferenco ZN o najmanj razvitih državah, sodelujejo voditelji in predstavniki 33 afriških držav, 12 azijsko-pacifiških držav in Haitija, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje