Svetovni voditelji o kraljici: “Bila je žarek kontinuitete”

Svet 08. Sep 202221:20 > 22:50 1 komentar
Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Na smrt britanske kraljice Elizabete II. so se kmalu po objavi vesti začeli odzivati svetovni voditelji. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je britansko monarhinjo označila za eno najbolj cenjenih osebnosti na svetu, ameriški predsednik Joe Biden pa je dejal, da je bila kraljica več kot le monarhinja.

“Bila je priča vojni in spravi v Evropi in onkraj nje ter globokim spremembam našega planeta in družbe. Med temi spremembami je bila žarek kontinuitete, nikoli pa ni nehala kazati svoje umirjenosti in predanosti, ki je mnogim vlivala moč. Naj počiva v miru,” je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ameriški predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden sta poudarila, da je bila kraljica več kot le monarhinja. “V svetu nenehnih sprememb je bila stalnica in vir tolažbe ter ponosa za generacije Britancev, vključno s številnimi, ki svoje države niso nikoli poznali brez nje. Občudovanje kraljice Elizabete II. je združilo narode po vsem Commonwealthu. Sedem desetletij njenega zgodovinskega vladanja je bilo priča dobi človeškega napredka in napredovanju človeškega dostojanstva,” sta zakonca Biden zapisala v sporočilu.

V nadaljevanju sta izpostavila, da je bila Elizabeta II. prva britanska monarhinja, s katero so ljudje po vsem svetu začutili osebno povezanost, ne glede na to, ali so jo slišali na radiu kot mlado princeso, ko je govorila otrokom Združenega kraljestva, ali se zbrali pred svojimi televizijami ob njenem kronanju oziroma ob gledanju njenega božičnega nagovora … “Vse svoje življenje je posvetila služenju narodu,” sta dodala.

Odzval se je tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama s soprogo Michelle Obama. “Tako kot mnogi med vami sva tudi jaz in Michelle hvaležna, da sva bila priča predanemu vodenju njenega veličanstva,” sta med drugim zapisala in dodala, da občudujeta “njeno dediščino neumorne, dostojanstvene javne službe”.

“Nekoč so jo imenovali ‘Elizabeta neomajna’, s svojim služenjem in predanostjo pa nam ni nikoli nehala kazati pomena trajnih vrednot v sodobnem svetu,” je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je zapisal, da je bila kraljica “dobrosrčna monarhinja” in prijateljica Francije. “Njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II. je več kot 70 let utelešala kontinuiteto in enotnost britanskega naroda. Spominjam se je kot prijateljice Francije, dobrosrčne kraljice, ki je pustila trajen vtis v svoji državi in svojem stoletju,” je dodal.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je kraljico opisal kot “vzornico in navdih za milijone ljudi”, pohvalil pa je njeno vlogo pri popravljanju odnosov med Združenim kraljestvom in Nemčijo po “grozotah druge svetovne vojne”. Kanadski premier Justin Trudeau je dejal, da je bila kraljica Elizabeta II. “ena njegovih najljubših oseb na svetu”. “Bila je nenehno prisotna v naših življenjih in njeno služenje Kanadčanom bo za vedno ostalo pomemben del zgodovine naše države,” je zapisal in dodal, da jo bo zelo pogrešal.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je kraljevi družini, Združenemu kraljestvu in Kanadi in vsem prebivalcem držav v skupnosti Commonwealth izrazil “najgloblje sožalje”. “Globoko sem užaloščen zaradi smrti njenega veličanstva. Več kot 70 let je bila zgled nesebičnega vodenja in služenja javnosti,” je zapisal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je z “globoko žalostjo” izvedel za smrt kraljice Elizabete II. “V imenu ukrajinskega ljudstva izrekamo iskreno sožalje kraljevi družini in celotnemu Združenemu kraljestvu ob tej nepopravljivi izgubi,” je zapisal. Italijanski premier Mario Draghi je prav tako izrazil sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu ter dejal, da je “ljubljena monarhinja” predstavljala Združeno kraljestvo in skupnost Commonwealth z “uravnoteženostjo in modrostjo”.

Sožalje je Veliki Britaniji izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, smrt kraljice pa opisal kot “nepopravljivo izgubo”.

Papež Frančišek je izrazil “globoko žalost” zaradi smrti kraljice Elizabete II. in dejal, da bo molil za njen “večni počitek”, pa tudi za njenega sina Charlesa, ki je postal novi kralj. V osebnem telegramu novemu monarhu se je poglavar Katoliške cerkve poklonil kraljičini “življenjski poti neutrudnega služenja, njenemu zgledu predanosti in vere v Jezusa Kristusa”. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izjavil, da je “globoko užaloščen zaradi smrti kraljice Elizabete II”. Izrazil je “sožalje njeni žalujoči družini, vladi in ljudstvu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter širši skupnosti narodov Commonwealth”.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je prav tako poklonila “izjemnemu življenju” pokojne monarhinje in razglasila novega kralja Charlesa III. za voditelja države. “Ljudje po vsem svetu bodo v tem času občutili hudo izgubo in Novozelandci zagotovo delijo to žalost,” je dejala Ardern. Dodala je, da je bila Elizabeta II. “zelo spoštovana stalnica v času globalnih sprememb”. Indijski premier Narendra Modi je dejal, da ga je smrt britanske kraljice prizadela, pri čemer je nekdanjo kolonialno vladarico svoje države označil za “vzor dostojanstva in spodobnosti”.

Sožalje kraljevi družini in Britancem je izrekel tudi izraelski premier Yair Lapid. Dejal je, da je kraljica za seboj pustila “dediščino, ki ji ni para”. “V imenu izraelske vlade in ljudstva izražam sožalje kraljevi družini in britanskemu ljudstvu ob smrti njenega veličanstva kraljice Elizabete II.,” je zapisal. Da je z “veliko žalostjo” izvedel za smrt kraljice, je sporočil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Izrekam iskreno sožalje kraljevi družini ter ljudem Združenega kraljestva, ki so naši prijatelji in zavezniki,” je zapisal.

Že pred uradnim obvestilom o smrti so poklone in želje po kraljičinem okrevanju izrazili številni svetovni voditelji, a žal zaman. Kraljica Elizabeta II. je umrla na svojem posestvu Balmoral. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje