Švicarski rudarski velikan ob 168 milijonov evrov zaradi korupcije v DR Kongo

Svet 05. Dec 202215:09 0 komentarjev
Glencore
Arnd Wiegmann/Reuters

Švicarski rudarski velikan Glencore je z oblastmi v Demokratični republiki Kongo sklenil 180 milijonov dolarjev (168 milijonov evrov) vredno poravnavo zaradi obtožb o korupciji. Poravnava se nanaša na vse zahtevke, vezane na obdobje med letom 2007 in 2018.

Švicarski rudarski velikan Glencore je danes sporočil, da je z oblastmi v Demokratični republiki Kongo sklenil 180 milijonov dolarjev (168 milijonov evrov) vredno poravnavo zaradi obtožb o korupciji. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se poravnava nanaša na vse zahtevke, vezane na obdobje med letom 2007 in 2018.

Poravnava se nanaša na vse obstoječe in morebitne prihodnje zahtevke, povezane s kakršnimi koli domnevnimi korupcijskimi ravnanji s strani Glencorja med letoma 2007 in 2018, so sporočili iz družbe.

Zgolj ena v vrsti poravnav zaradi korupcijskih afer

Za švicarskega rudarskega velikana je to še ena v vrsti poravnav zaradi korupcijskih afer. Maja se je za 1,1 milijarde evrov (1,03 milijarde evrov) vredno poravnavo dogovoril z ameriškimi, brazilskimi in britanskimi regulatorji.

Glencore je leta 2018 razkril, da je ameriško pravosodno ministrstvo začelo korupcijsko preiskavo, povezano s poslovanjem skupine v Nigeriji, Venezueli in Demokratični republiki Kongo. Leto pozneje je britanski urad za goljufije sporočil, da preiskuje sume podkupovanja s strani podjetij in zaposlenih v skupini Glencore.

Leta 2018 je preiskavo družbe zaradi domnevnega podkupovanja zaposlenih v naftni družbi Petrobras začela tudi Brazilija.

Ameriško pravosodno ministrstvo je potrdilo, da je bila družba vsaj med letoma 2007 in 2018 vpletena v manipulacijo in poskuse manipulacije na ameriškem naftnem trgu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!