Pelosi na Tajvanu: Bela hiša pripravljena na kakršnokoli potezo Pekinga

Svet 02. Avg 202211:39 > 22:20 5 komentarjev

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je kljub številnim opozorilom Kitajske prispela na Tajvan. Pelosi je najvišja politična predstavnica ZDA, ki je v zadnjih desetletjih obiskala ta otok. Ob tem se napetosti med Kitajsko in Tajvanom ter med Kitajsko in ZDA stopnjujejo in zaostrujejo. Kitajska bojna letala in ladje so se približali mejni črti v Tajvanski ožini, kar je po navedbah vira neobičajna in zelo provokativna poteza. Po pristanku ameriške visoke predstavnice je Kitajska napovedala, da bodo do nedelje izvedli več manevrov s strelskimi vajami na šestih morskih območjih okoli Tajvana. "Žal smo tak odziv Pekinga pričakovali," pa se je na kitajsko napoved odzvala Bela hiša.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je kljub opozorilom kitajskih oblasti obiskala Tajvan. Pelosi je z letalom Boeing C-40, ki ga upravlja ameriška vojska, priletela na letališče Songshan v Taipeju, ob prihodu pa jo je pozdravil tajvanski zunanji minister Joseph Wu.

Nancy Pelosi na Tajvanu. Nancy Pelosi na Tajvanu.
REUTERS
Nancy Pelosi na Tajvanu Nancy Pelosi na Tajvanu
REUTERS
Nancy Pelosi na Tajvanu Nancy Pelosi na Tajvanu
REUTERS

Po pristanku je Pelosi tvitnila, da je obisk njene delegacije na Tajvanu počastil ameriško podporo tajvanski demokraciji. “Solidarnost ZDA s 23 milijoni prebivalcev Tajvana je danes bolj pomembna kot kdaj koli prej,” je zapisala in dodala, da njen obisk na Tajvanu nikakor ne nasprotuje dolgoletni politiki ZDA. “Združene države Amerike še naprej nasprotujejo enostranskim prizadevanjem za spremembo statusa quo,” je sporočila. Pelosi je najvišja politična predstavnica ZDA, ki je v zadnjih desetletjih obiskala ta otok.

Pelosi bo prenočila v Tajpeju. V sredo pa naj bi se sestala s tajvansko predsednico Tsai Ingwen.

Medtem se je na letališču in v Tajpeju zbralo nekaj demonstrantov, tako tistih, ki njen obisk podpirajo, kot tistih, ki mu nasprotujejo.

Obisk Nancy Pelosi, Tajvan Obisk Nancy Pelosi, Tajvan
Ann Wang/REUTERS
Nancy Pelosi obisk na Tajvanu. Nancy Pelosi obisk na Tajvanu.
Ann Wang/REUTERS
Američanka Nancy Pelosi na obisku na Tajvanu, protestniki Američanka Nancy Pelosi na obisku na Tajvanu, protestniki
Ann Wang/REUTERS

Kitajska v odgovor napovedala manevre s strelskimi vajami

Kitajska je obisk Pelosi v Taipeiju obsodila kot “izjemno nevarno delovanje ZDA na Tajvanu”. V odgovor na obisk je napovedala “usmerjene vojaške ukrepe”. Washington “nenehno izkrivlja, zamegljuje in spodkopava načelo ene Kitajske” ter spodbuja tajvanske separatistične težnje, je po poročanju AFP sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. “Te poteze so kot igra z ognjem izjemno nevarne,” so dodali v Pekingu.

S kitajskega obrambnega ministrstva so po tem, ko je Pelosi pristala na tajpjskem letališču, sporočili, da bodo od danes pa do nedelje izvedli več manevrov s strelskimi vajami na šestih morskih območjih okoli Tajvana.

Manevri služijo kot “resno svarilo pred nedavno eskalacijo, ki so jo povzročili negativni ukrepi ZDA glede tajvanskega vprašanja, in resno opozorilo tistim, ki si želijo odcepitve”, je dejal tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je cilj preprečiti “vmešavanje tujih sil in separatistične poskuse” na Tajvanu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bela hiša pričakovala takšen odziv Pekinga

Svetovalec za državno varnost v Beli hiši John Kirby je na tiskovni konferenci povedal, da podrobno spremljajo potovanje Nancy Pelosi v Tajvanu in da so sprejeli vse ustrezne ukrepe za njeno varnost. Poudaril je še, da je obisk Pelosi popolnoma v skladu z dolgoletno politiko ene Kitajske in da si ZDA ne želijo spreminjati “statusa quo” na katerikoli strani. O obisku Pelosi je bil obveščen tudi kitajski predsednik Ši, s katerim se je pred dnevi po telefonu pogovarjal ameriški predsednik Biden.

V Beli hiši podrobno spremljajo tudi poteze Pekinga, ki je že napovedal več letalskih vojaških vaj na območju okoli Tajvana. “Žal smo tak odziv pričakovali,” je dejal Kirby in dodal, da ZDA ne iščejo morebitne nove krize. “Pripravljeni  pa smo, da se odzovemo na kakršnokoli potezo Pekinga,” je še sporočil ameriški svetovalec za državno varnost.

Kremelj: Obisk Nancy Pelosi je očitna provokacija

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da ima Kitajska vso pravico sprejeti potrebne ukrepe za zaščito svoje suverenosti in ozemeljske celovitosti glede tajvanskega vprašanja. Ob tem je še predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova dejala, da ameriški politiki žalijo 1,5 milijarde Kitajcev in ZDA označila za “državne provokatorje”, ki v svet vnašajo zgolj destabilizacijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je sporočil, da obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa vodi k “povečanju napetosti v regiji”.

Več bojnih letal in več bojnih ladij se je približalo neuradni mejni črti

Njen obisk dodatno zaostruje odnose med Tajvanom in Kitajsko. Več kitajskih bojnih letal in več bojnih ladij se je danes približalo neuradni mejni črti, ki deli Tajvansko ožino, poroča Reuters. Vir, na katerega se sklicujejo, je potezo označil za neobičajno in zelo provokativno. Letala naj bi se pozneje umaknila, bojne ladje pa so ostale v bližini mejne črte, še poroča Reuters.

Prebivalci kitajskega mesta Xiamen, ki leži nasproti Tajvana, naj bi opazili premike oklepnih bojnih vozil, a poročila zaenkrat niso bila neodvisno preverjena.

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v polni pripravljenosti in bo ustrezno reagiralo na “sovražnikove grožnje”. Stopnjo pripravljenosti so po navedbah Reutersa, ki se sklicuje na tajvansko tiskovno agencijo CNA, ta pa na neimenovane vire, dvignili za čas od torka zjutraj do četrtka opoldne.

Kitajsko obrambno ministrstvo dogajanja zaenkrat ni komentiralo, še poroča Reuters. Vendar pa je predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing zagotovila, da so kitajske oblasti v stiku z ameriškimi glede pričakovanega obiska Pelosi na Tajvanu.

ZDA so medtem v vode na vzhodu Tajvana poslale štiri bojne ladje, med njimi tudi letalonosilko. ZDA navajajo, da gre za rutinsko razporejanje ladij.

Spletna stran tajvanskega predsedniškega urada naj bi bila tarča kibernetskega napada iz tujine, navaja Reuters. Spletna stran nekaj časa ni delovala pravilno, a so jo kmalu spet vzpostavili, še piše tiskovna agencija Reuters.

Kratko ozadje kitajsko-tajvanskega spora

Čeprav ima Tajvan svoje politično vodstvo vse od leta 1949, ga Peking šteje kot del svojega ozemlja. Kitajska se je zavezala, da bo ščasoma Tajvan združila in povezala s celino, pri tem pa, če bo potrebno, uporabila tudi silo. Tajvan ima sicer v mednarodni skupnosti zaradi moči in vpliva velike Kitajske malo “prijateljev”. Neodvisnost Tajvana priznava samo 13 držav.

To so: Vatikan, Belize, Gvatemala, Haiti, Honduras, Maršalovi otoki, Nauru, Palau,  Sveti Vincent in Grenadine, Saint Kitts in Nevis, Sveta Lucija, Paragvaj in Tuvalu.

Še pred nekaj leti je Tajvan priznavalo 21 držav, vendar so Panama, Dominikanska republika, Burkina Faso, Salvador, Kiribati, Salomonovi otoki in Nikaragva priznanje Tajvana preklicale in ga priznale kot del Kitajske.

Kitajska: Ne igrajte se z ognjem

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan je za NBC dejal, da bi morala Kitajska dobro premisliti glede stopnjevanja napetosti, saj da bodo ZDA storile vse, kar je potrebno, da zaščitijo svoje interese.

Kitajski zunanji minister Wang Yi pa je ponovil besede predsednika Ši Jinpinga, ki je predsednika ZDA Joeja Bidna v pogovoru minuli teden opozoril, naj se glede Tajvana “ne igra z ognjem”. “Tisti, ki se igrajo z ognjem, se bodo na koncu opekli,” je Ši po navedbah kitajskih medijev tedaj dejal Bidnu.

Kitajska je na dogajanje že odgovorila tudi z ekonomskimi sankcijami; kot poroča Reuters, je začasno ustavila uvoz dobrin 35 tajvanskih podjetij, ki na Kitajsko izvažajo hrano.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Žao Lijian je sicer že včeraj izpostavil stališče Pekinga, da bi obisk demokratske političarke, ki sicer ni bil uradno napovedan, pomenil “očitno vpletanje v kitajske notranje zadeve”. Po Lijianovih besedah je Kitajska pripravljena na vse scenarije, pri čemer je omenil tudi kitajske oborožene sile. “Ljudska osvobodilna vojska ne bo mirno stala ob strani in kitajska stran bo nedvomno sprejela močne in odločne ukrepe, da zaščiti svojo suverenost in ozemeljsko celovitost,” je še dodal. Obisk 82-letne političarke je najvišji ameriški obisk na otoku v več desetletjih. Zadnji predsednik predstavniškega doma kongresa, ki je obiskal Tajvan, je bil republikanec Newt Gingrich leta 1997.

Bela hiša: Kitajska pripravlja vojaški odgovor

Pelosi na azijski turneji
Nancy Pelosi bo Tajvan obiskala v okviru svoje azijsko-pacifiške turneje. Na fotografiji Pelosi in premier Singapurja Lee Hsien.  (foto: Anadolu Agency/Profimedia)

V Beli hiši so dejali, da ima Pelosijeva pravico obiskati otok, ob tem pa opozorili na verjetnost kitajskega odgovora v obliki vojaških provokacij. Svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši John Kirby je v ponedeljek predstavnikom medijev dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi Peking iz obiska, ki je skladen z dolgotrajno ameriško zunanjo politiko, ustvaril krizo. Četudi naj bi Bidnova administracija nasprotovala obisku Pelosijeve, je Kirby poudaril, da ima demokratska političarka pravico do tega, še navaja AFP. Sklicujoč se na obveščevalne vire je Kirby sporočil, da ne verjamejo v neposreden napad na vojaško letalo, ki prevaža Pelosijevo, a dodal, da Kitajska v odziv na morebiten obisk pripravlja vojaški odgovor v obliki izstrelitev raket v Tajvansko ožino ali večjega vdora v tajvanski zračni prostor. Kirby je ob tem poudaril, da ostaja politika ZDA do Tajvana nespremenjena.

Pompeo: ZDA naj priznajo Tajvan

Maja letos je nekdanji ameriški zunanji minister iz časa Trumpove administracije Mike Pompeo med svojim prvim obiskom Tajvana izjavil, da bi ZDA morale priznati neodvisnost Tajvana, ob tem pa diplomatsko sodelovati s Kitajsko. Obisk Nancy Pelosi, sicer demokratke, na Tajvanu ima po poročanju CNN podporo tudi v vrstah ameriških republikancev.

Nekdanji slovenski premier Janez Janša pa je januarja letos v pogovoru za indijsko nacionalno televizijo Doordarshan dejal, da Slovenija podpira suvereno odločitev Tajvancev o neodvisnosti od Kitajske, in med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so takrat izjave tedanjega slovenskega premierja označili za nevarne in izrazili ostro nasprotovanje. Janša se je na kitajske kritike odzval z besedami, da ima velika večina držav članic EU gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno.

Tedanja opozicija je zaradi teh Janševih besed zahtevala sklic izredne seje odbora DZ za zunanjo politiko.

Ob naraščajoči napetosti v Aziji so se danes odzvali tudi v Moskvi in sporočili, da Rusija podpira Kitajsko. “Zaenkrat ne moremo z gotovostjo trditi, ali bo (Pelosi) prišla tja ali ne, a pri vsej tej turneji in morebitnem obisku Tajvana gre za čisto provokacijo,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministra Marija Zaharova pa je že pred tem Washington obtožila destabilizacije sveta. Zaharova se je prek družbenih omrežij obregnila ob ameriško zunanjo politiko, rekoč da ta ni rešila niti enega konflikta v zadnjih desetletjih, da pa jih je veliko izzvala.

Tajvan svoje državljane pripravlja na morebitno vojno

Vojaške vaje v Tajvanu
Profimedia

Kot prikazuje posnetek, ki ga je objavil DW, vaje potekajo tudi v mestih, kjer simulirajo prave vojaške napade, ljudi pa usmerjajo stran z ulic in v skrivališča. Minuli ponedeljek so v Tajpeju za pol ure ustavili ves promet, prebivalci pa so med zavijanjem siren morali poiskati zatočišče, kamor bi se lahko skrili tudi med pravimi letalskimi napadi.

Uradni Peking namreč ni izključil možnosti vojaškega posredovanja s ciljem priključitve Tajvana, v zadnjem času pa tudi stopnjuje pritisk s pošiljanjem svojih letalskih sil v tajvanski zračni prostor. Tajvan namreč vztraja pri svoji avtonomnosti, medtem ko ga Kitajska obravnava kot del svojega ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje