Taylor Swift prihaja tudi v Evropo: kako do tako želenih vstopnic?

Magazin 21. Jun 202314:02 1 komentar
Taylor Swift na turneji The Eras tour
Taylor Swift na koncertu v Teksasu. (PROFIMEDIA)

Ameriška glasbenica Taylor Swift se je v zadnjih nekaj letih izmojstrila v navadi, da oboževalce preseneti s povsem nepričakovanimi napovedmi. Ko je v torek zvečer na družbenih omrežjih zapisala "Oprostite, nekaj vam moram povedati" in pripela 26 novih datumov trenutne turneje The Eras Tour, je završalo tudi med slovenskimi oboževalci. Doslej zgolj ameriška turneja se naslednje leto seli tudi v Evropo.

Nova turneja pevke Taylor Swift, imenovana The Eras Tour, s katero je glasbenica kot za šalo razprodala stadione vseh večjih ameriških mest, je polna presenečenj. Po začetnih napovedanih 50 koncertnih datumov je pevka turnejo razširila na več kot 100 koncertov in jo s tem, ko je dodala nove datume v Aziji, Avstraliji in tudi Evropi, podaljšala v poletje 2024. Najbližje nam jo bodo “swiftiji” lahko videli 9. avgusta 2024 na Dunaju. A pot do vstopnic za koncert Taylor Swift je vse prej kot enostavna.

Po koncertih v Združenih državah Amerike se bo mednarodni del turneje The Eras Tour začel konec avgusta letos s štirimi koncerti v Ciudadu de Mexicu. Do novembra si bo glasbenica nato vzela nekaj odmora, nato pa koncertno leto zaključila v Južni Ameriki, nastopila bo v Argentini in Braziliji.

Koncertno leto 2024 bo Taylor Swift nato odprla februarja, v Tokiu na Japonskem, nato se bo selila v Melbourne in Sydney, marca bo sledil še Singapur, zatem pa se začenja evropski del turneje.

9. maja bo otvoritveno nastopila v Parizu, sledile bodo številne evropske prestolnice in večja mesta, Stockholm, Lizbona, Dublin, Amsterdam, Zürich, Milano … Nekakšne mini turneje znotraj evropske bodo deležni oboževalci v Združenem kraljestvu, kjer bo imela devet koncertov in kjer bo avgusta na stadionu Wembley turnejo tudi sklenila.

Najbližje nam bo pevkin koncert na Dunaju, 9. avgusta naslednje leto.

Turneja, vredna 500 milijonov dolarjev?

Da bodo tudi vsa nova koncertna prizorišča razprodana, je jasno že slabo leto pred začetkom evropske turneje, s čimer bi lahko turneja postala ena najbolj donosnih vseh časov. Forbes ugiba, da naj bi The Eras Tour Taylor Swift prinesla 500 milijonov dolarjev. Njeno premoženje je sicer ocenjeno na 570 milijonov dolarjev, še piše Forbes.

Gre namreč za prvo turnejo Taylor Swift po letu 2018, v vmesnem času je glasbenica izdala štiri nove studijske albume, za Foklore iz leta 2020 je bila nagrajena s prestižno glasbeno nagrado grammy.

V treh urah glasbenica postreže s 44 pesmi, s katerimi se sprehodi čez glasbeno kariero. Ob ustaljenem repertoarju na vsakem koncertu odigra tudi dve akustični pesmi presenečenja, pri čemer se ji na odru pridružijo posebni gosti, piše CNN. Guardian je otvoritveni večer turneje v Arizoni, kjer je marca letos glasbenica zapela pred 70 tisoč obiskovalci, sicer ocenil s petimi zvezdicami. Kritičarka je zapisala, da je bil koncert “nesporno epski” in da se s Swift “po obsegu pesmi in predanosti besedilom ne more primerjati z nobenim nastopajočim”.

Taylor Swift na turneji The Eras tour
PROFIMEDIA

Prodaja kart se je sprevrgla v tožbo

A prodajo vstopnic je v ZDA spremljalo veliko slabe volje. V samo enem dnevu je pevka prodala 2,4 milijona vstopnic in s tem postavila nov rekord, na kar niso bili pripravljeni pri podjetju Ticketmaster, ki je prodajalo karte. Spletna stran je morala zaradi preobremenjenosti odpovedati javno prodajo vstopnic, zaradi česar so tisoči ostali zunaj koncertnih dvoran, številni med njimi pa so podjetje celo tožili.

Na sodišču so podjetje obtožili, da so kode za preprodajo vstopnic namerno poslali večjemu številu oboževalcev, kot so jih prizorišča lahko sprejela. Podjetje se je zato znašlo pred ameriškimi senatorji, kjer so se morali zagovarjati pred obtožbami, da Ticketmaster in njegovo matično podjetje Live Nation razpolagata s prevelikim deležem prodaje vstopnic na glasbenem trgu. Taylor Swift je takrat dejala, da je bilo mučno gledati oboževalce, ki so se borili za vstopnice, in da je bila na podjetje Ticketmaster jezna, to pa se ji je nato opravičilo, spominja Guardian.

Obvezna je predhodna registracija

Organizatorji so se lekcije naučili na grd način, zato so oboževalce pozvali, naj se za vstopnice za prizorišča Velike Britanije registrirajo na spletni strani glasbenice. Po zaključku registracije bodo oboževalci prejeli povezavo za nakup vstopnic. A tudi tokrat so pri Ticketmastru previdni. “Pričakujemo, da bo povpraševanja več, kot je na voljo vstopnic,” so opozorili oboževalce, ki so se že uspešno registrirali. “Vstopnice se bodo prodajale po vrstnem redu prijave, dokler ne bodo pošle,” še piše CNN. V sporočilu za javnost so zapisali, da je ta sistem vpeljan zato, da bi vstopnice v roke dobili strastni oboževalci in ne preprodajalci, ki z njimi želijo le zaslužiti, so zapisali pri Forbesu.

Nekoliko prednosti so si zagotovili tisti oboževalci, ki so v pevkini trgovini kupili njen zadnji album Midnights, saj so si s tem zagotovili dostop do predprodaje turneje. Tudi zaradi te marketinške poteze je Midnights postal najhitreje prodajani album leta 2022, piše Guardian.

Taylor Swift na turneji The Eras tour
PROFIMEDIA

Kako na Dunaj?

Prehodna registracija je nujna za vse evropske datume. Preizkusimo še sami.

Na seznamu koncertov na pevkini spletni strani izberemo dunajski datum. Klik nas preusmeri na avstrijskega ponudnika kart. Vpišemo elektronsko pošto, kamor nam organizator pošlje sporočilo. Spletna stran se nam zahvali, “ker ste se registrirali za opozorilo o vstopnicah za Taylor Swift.”

A navdušenje ne traja dolgo. Da registracija v predprodaji ne zagotavlja prejema vstopnic, pove opozorilo na spletni strani. “Predvidevamo, da bo povpraševanje večje od števila razpoložljivih vstopnic. Zato vsi oboževalci ne bodo imeli priložnosti sodelovati v predprodaji.” Kaj torej ostane? Vsi, ki jim ne bodo uspelo priti do vstopnic, bodo uvrščeni na čakalni seznam in obveščeni, če bo na voljo več stopnic.

Oboževalcem preostane torej le, da stiskajo pesti in čakajo.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje