Telefon ne zvoni več v prazno: Koreji znova vzpostavili komunikacijo

Svet 27. Jul 202107:49 > 08:07 0 komentarjev
Kim Jong Un
KCNA via Reuters

Severna in Južna Koreja sta znova vzpostavili komunikacijo, po tem, ko jo je Pjongjang prejšnji junij prekinil zaradi naraščanja napetosti med državama.

Izjava iz kabineta južnokorejskega predsednika kaže, da sta se sosednji Koreji odločili za ponovno vzpostavitev zaupanja in obnovo vezi. Kim Jong Un in Mun Dže In sta si od aprila izmenjala več pisem, so sporočili iz Modre hiše.

Severna Koreja je prekinila neposredno povezavo med predsednikoma po propadlem vrhu junija lani. Nedolgo po tem so razstrelili zvezni urad v mestu Kaesong, ki sta ga državi odprli leta 2018 z namenom boljše komunikacije.

Z južnokorejskega ministrstva za združevanje so sporočili, da sta predstavnika obeh strani po telefonu govorila tri minute. Naslednji torek popoldne bodo ponovno v kontaktu, od takrat naprej pa načrtujejo vsakodnevno komuniciranje.

“Veseli smo, da po več kot letu dni spet govorimo. Upam, da to pomeni dobre stvari za vse Korejce,” je po pogovoru dejal predstavnik juga.

Zakaj sta Koreji prekinili komunikacijo?

Vezi med državama so se leta 2018 izboljšale. Tisto leto sta se Kim Jong Un in Mun Dže In sestala trikrat. A vse je hitro propadlo po neuspelem drugem vrhu med Jong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Koreji
Profimedia/Shealah Craighead

Napetosti so se lani nato začele hitro stopnjevati, tudi zaradi aktivnosti prebežnikov, ki so na sever pošiljale propagandni material. Pošiljali so na primer balone in drone z letaki ter drugimi predmeti, tudi USB-ključki.

Obe Koreji sta uradno sicer še vedno v vojni, saj se je korejska vojna (1950-1953) končala s premirjem, ne z mirovnim sporazumom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!