Telekom Premier ligi plača več kot Kitajska, lahko bi zgradili avtocesto

Svet 30. Nov 202116:24 3 komentarji
Evri
PROFIMEDIA

Telekom Srbija bo v obdobju 2022–2028 glede na veljavno pogodbo Sportkluba plačal kar 900 odstotkov dražje pravice za prenos tekem Premier lige. Skupaj gre za 600 milijonov funtov (kar je približno 705 milijonov evrov) – 100 milijonov funtov na sezono. Ta izračun je na podlagi objav in informacij iz revije Times in Athletic predstavil britanski bloger The Swiss Rambler, ki ima več kot 193 tisoč sledilcev na Twitterju.

Razlog, zakaj je omenjeni bloger analiziral pogodbo za pravico do prenosa tekem Premier lige, je šestletna pogodba s podjetjem NBC v vrednosti 2,3 milijarde evrov. Ob oceni, da se je vrednost pogodbe občutno povišala – več kot podvojila, v analizi izpostavlja več držav, med njimi Srbijo, ki bo za prenosne pravice Premier lige namenila kar 10-krat več kot zdaj.

“Nova nordijska šestletna pogodba za 2,3 milijarde evrov je dvakrat višja od prejšnje, avstralska je skoraj 60 odstotkov višja, srbska pa 10-krat višja. Samo Kitajska je zaznala upad,” je dejal bloger.

Odvetnik Milan Antonijević je to analizo delil na svojem Twitterjevem računu in poudaril, da Kitajska plačuje polovico srbskega zneska.

“Če prav vidim, je državno podjetje Telekom z našim denarjem plačalo dvakrat več za pravice Premier lige kot kitajska TV-hiša, tj. 600 milijonov funtov, medtem ko Kitajska plača 300 milijonov. Bolje bi bilo, da bi zgradili Telekomovo avtocesto ali podzemno železnico v Novem Sadu,” je dejal Antonijević.

Kitajska mora po objavljenih podatkih plačati 300 milijonov funtov, a za dve leti krajši čas. Ko pogledate ceno na sezono – Srbija plača 100 milijonov funtov (okoli 117 milijonov evrov), Kitajska pa 75 milijonov funtov (približno 88 milijonov evrov). Telekomova pogodba, razen v Srbiji, zajema pravice v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Kosovu, v Črni gori, Severni Makedoniji in Sloveniji.

Premier liga
N1

Spomnimo, prvi mož Telekoma Srbija Vladimir Lučić vrednosti pogodbe, ki so jo podpisali, ni želel razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost. Kot je že objavil N1, je zatrdil, da je nakup športnih vsebin Telekoma poslovna odločitev, ki bo na koncu prinesla večje dobičke in dividende, zavrnil pa očitke, da je strategija telekomunikacijskega podjetja pravzaprav del širše strategije srbskih oblasti za pridobitev “mehke sile” na Balkanu.

United Media ima pogodbo o pravicah do prenosa tekem Premier lige za obdobje od 2019 do 2022. Letna cena je 12 milijonov evrov. Po besedah ​​direktorja Sportkluba Nemanje Simeunovića ima SK pravico do prenosa Premier lige do septembra 2022.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje