Teleskop Webb osupnil s posnetki Jupitra: Takšnih fotografij nismo pričakovali

Svet 23. Avg 202214:17 3 komentarji
Jupiter, teleskop , webb
Nasa

Največji in najmočnejši vesoljski teleskop James Webb je osupnil s posnetkoma največjega planeta našega osončja Jupitra. "Če sem iskrena, nismo pričakovali, da bosta tako dobra," je priznala astronomka.

Fotografiji največjega planeta v našem osončju, ki jih je posnel Nasin vesoljski teleskop James Webb, sta poželi pravo navdušenje v znanstvenih krogih. “Takšnega Jupitra še nismo videli, vse skupaj je precej neverjetno,” je dejala planetarna astronomka Imke de Pater in priznala, da niso pričakovali tako dobrih fotografij.

Vidijo se številne podrobnosti: meglice, polarna sija na severu in jugu planeta ter luni. “Izjemno, da lahko na eni sliki vidimo podrobnosti Jupitra skupaj z njegovimi obroči, drobnimi sateliti in celo galaksijami,” je strnila de Pater. A čeprav je Jupiter znan po rdečkastih barvah, se na tokratnih posnetkih bohoti predvsem v modri in beli barvi. Kot piše CNN, je tudi Jupitrova znamenita rdeča pega – anticiklon premera več kot 16.000 kilometrov in divja v atmosferi tega planeta že vsaj 190 let, če ne celo dlje, ki bi z lahkoto pogoltnil Zemljo – v beli barvi, kar je posledica odboja sončne svetlobe, pravijo znanstveniki.

Jupiter, teleskop , webb
PROFIMEDIA

Znanstvenica s kalifornijske univerze de Pater skupaj s profesorjem Thierryjem Fouchetom s pariškega observatorija vodi opazovanja Jupitra.

Vesoljski teleskop James Webb je naslednik slavnega Hubbla in največji, najdražji in najzapletenejši vesoljski teleskop vseh časov, izjemen proizvod strojništva in znanosti, za katerega je desetine držav sveta in na desettisoče ljudi delalo skoraj tri desetletja in pri tem porabilo skoraj deset milijard evrov. Razvoj je bil dolg in zapleten, nenehno podaljševan. Teleskop so v vesolje izstrelili lani na božični dan, na izstrelitev pa so znanstveniki čakali 15 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje