Tesnega svetovalca Macrona preiskujejo zaradi konflikta interesov

Svet 04. Okt 202212:56 0 komentarjev
Alexis-Kohler
PROFIMEDIA

Zaradi konflikta interesov so v Franciji uvedli preiskavo proti Alexisu Kohlerju, enem najtesnejših in vplivnih svetovalcev francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Kljub obtožbam, ki jih sicer zanika, bo ostal na položaju generalnega sekretarja predsednikovega urada, se je izvedelo v Elizejski palači, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti Kohlerju so uvedli uradno preiskavo zaradi osebnih in poslovnih povezav z italijansko-švicarskim ladjarjem MSC, ki ga vodijo bratranci njegove matere, je v ponedeljek sporočil glavni tožilec za finančni kriminal Jean-Francois Bohnert.

Odvetnik 49-letnega Kohlerja je v ponedeljek sporočil, da ta odločno zavrača kakršno koli napačno ravnanje, predstavnik Elizejske palače pa je povedal, da Kohler ostaja na položaju, ki ga zaseda od prihoda Macrona na položaj predsednika maja leta 2017.

Preiskujejo ga na podlagi pravne pritožbe nevladne organizacije za boj proti korupciji Anticor iz leta 2018 zaradi nezakonitega trgovanja z vplivom v zvezi s pogodbami, ki jih je dobil ladjar MSC v letih 2010 in 2011. Kohler svojih družinskih povezav z MSC naj ne bi prijavil francoski agenciji za javne investicije, kjer je takrat delal.

Kohlerja, ki ima v Elizejski palači urad ob Macronovem, pogosto označujejo za predsednikovo desno roko. Njegovo delo vključuje reševanje nujnih primerov, velikih gospodarskih in socialnih vprašanj ter sodeluje pri sprejemanju nekaterih političnih odločitev.

Njegov odvetnik Eric Dezeuze je dejal, da bo odkritje dokazov, povezanih s preiskavo, Kohlerju omogočilo, “da dokaže svojo nedolžnost”. Odvetnik Anticorja Jean-Baptiste Soufron pa je dejal, da je “sedaj na mizi vprašanje njegovega odstopa”.

K odstopu ga je pozvalo tudi več opozicijskih poslancev, med njimi poslanec desnih Republikancev Olivier Marleix.

Pritisk na Macronovo administracijo se je s tem še dodatno okrepil, saj so podrobnosti o primeru proti Kohlerju v ponedeljek prišle v javnost samo nekaj ur po tistem, ko so objavili, da bodo pravosodnemu ministru Ericu Dupond-Morettiju sodili zaradi zlorabe položaja za obračunavanje s sodniki, ki so bili njegovi nasprotniki, ko je še bil odvetnik.

Nekdanji zvezdniški odvetnik je s tem postal prvi francoski minister za pravosodje, ki je obtožen, poroča AFP. Obtožbe se nanašajo na upravne preiskave, ki jih je Dupond-Moretti kot minister uvedel proti trem sodnikom in so jih kritiki označili za lov na čarovnice. Dupond-Moretti, ki je pravosodni minister od poletja 2020, obtožbe zanika.

Na vladi so za AFP povedali, da njegov položaj v vladi ni pod vprašajem, saj uživa zaupanje premierke Elisabeth Borne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!