Test pametnih telefonov: zadnji modni krik proizvajalcev vas bo presenetil

Digitalno 23. Feb 202409:39 0 komentarjev
Pametni telefon polnjenje
PROFIMEDIA

Na voljo je nov test pametnih telefonov. Kaj je pokazal? In koliko pri nas stanejo telefoni, ki v svetovnem merilu kraljujejo na vrhu lestvice?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je testirala 76 pametnih telefonov različnih proizvajalcev. V razlagi rezultatov je zapisala, da smo v zadnjih letih “priča upočasnjenemu razvoju pametnih telefonov oziroma temu, da morebitne uveljavljene novosti kljub drugačnim trditvam izdelovalcev ne prinašajo velikega napredka”.

“Zadnji modni krik je recikliranje kobalta v baterijah, saj je material zaradi strupenosti in izkoriščanja otrok na slabem glasu,” so zapisali pri ZPS in dodali, da trajnost ne pomeni le robustne izdelave, temveč tudi zagotavljanje nadgradenj, varnostne popravke in možnost preprostega in poceni popravila. Na tem področju sicer večjega napredka še ni.

Kateri model telefona je ZPS uvrstil na vrh svojega seznama, ne razkriva, ni pa skrivnost, da sta v svetovnem merilu na vrhu že dolgo Apple in Samsung.

Kaj je pokazal Forbesov test?

Konec lanskega leta je seznam najboljših telefonov pripravil tudi Forbes. Na vrh je uvrstil Applov iPhone 15 Pro Max.

Paradnega konja Appla so na vrh postavili zaradi izjemno hitrega čipa Bionic 17 in izrednih kamer, ki so opremljene z ultraširokokotnim objektivom z 12 milijoni slikovnih pik in širokokotnim objektivom z 48 milijoni slikovnih pik, kar je največ do zdaj pri iPhonu. Ob tem ima še OLED-zaslon z ločljivosti 1290 x 1796 slikovnih pik in s 120 Hz osveževanjem.

Osnovna različica stane pri nas okoli 1.199 evrov.

Vse zvezdice so podelili tudi glavnemu konkurentu Appla – Samsungovemu Galaxy S23 Ultra.

V obrazložitvi so zapisali, da bi ga lahko po zunanjosti hitro zamenjali za njegovega predhodnika S22 Ultra, ob tem pa imata tudi podobne funkcije, vendar ima različica 23 nov širokokotni objektiv z 200 milijoni slikovnih pik, kar je skoraj dvakrat toliko, kot jih ima širokokotni objektiv modela S22 Ultra, in daleč presega ponudbo tekmecev.

Med prednostmi so izpostavili še čip Snapdragon 8 Gen 2, ki omogoča gladko in nemoteno delovanje, tudi pri igranju iger.

Galaxy S23 Ultra v notranjosti skriva še 12 GB pomnilnika in baterijo 5.000 mAh. Nabor kamer vključuje tudi ultraširokokotni objektiv z 12 milijoni slikovnih pik, teleobjektiv z 10 milijoni slikovnih pik in periskopski teleobjektiv ter lahko snema posnetke v ločljivosti 8K – najboljši ločljivosti, ki je na voljo v pametnem telefonu.

Cena modela se pri nas giblje pri 1.399 evrih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!