Težek umik iz nasilnih odnosov: poročila se je, čeprav jo je polil s kislino

Svet 26. Dec 202112:22 0 komentarjev
Poroka dveh partnerjv po tem ko je eden izmed njih bil nasilen
Guldenay007/TWITTER

Kljub krutemu napadu s kislino, ki je iznakazil njen obraz in je zaradi njega skoraj oslepela, se je 23-letna Turkinja Berfin Ozek vseeno poročila z dve leti mlajšim napadalcem in Casimom Ozanom Celtikom. Čeprav se ženske k nasilnim partnerjem pogosto vračajo, je ta odločitev vseeno presenetila turško javnost.

Pred dvema letoma sta se danes 23-letna Turkinja Berfin Ozek in 21-letni Casim Ozan Celtik razšla. Celtik je konec zveze slabo prenesel. Kot poročajo tuji mediji, je nekdanji partnerici rekel, da je ne sme imeti nihče, če je ne more imeti on. Zatem je njen obraz polil z jedko kislino.

Napad je njen obraz iznakazil in sprožil nenehne bolečine. Zaradi kisline je skoraj oslepela, z enim očesom je videla le še 30-odstotno.

Ozek je svojega nekdanjega partnerja prijavila policiji, on pa jo je hitro zasul z opravičili, izreki svoje ljubezni ter jo prosil, naj mu odpusti. Kot poročajo tuji mediji, je Ozek že takrat prosila policijo, ali lahko svojo pritožbo, na podlagi katere so njenega nekdanjega partnerja aretirali, umakne. Dejala je, da ji ni prijetno, ko pomisli, da je Celtik ujet za štirimi stenami.

“Napisala sva si veliko pisem. Predala sem se mu. Zelo ga imam rada in on ima mene zelo rad,” je dejala za medije.

Kljub temu je kasneje od odvetnika zahtevala, naj pritožbo ponovno uvede. Nadnjo se je na družbenih omrežjih namreč usul plaz kritik.

Turško sodišče je Celtika obsodilo na trinajst let in šest mesecev zaporne kazni. Zaradi spremembe zakona in pravil, vezanih na omejevanje širjenja koronavirusa, pa je bil letos iz zapora pogojno izpuščen. Mediji poročajo, da je svojo nekdanjo partnerico po prihodu iz zapora takoj zaprosil, ona pa je pristala na poroko.

Poroka dveh partnerjv po tem ko je eden izmed njih bil nasilen
Guldenay007/TWITTER

Par se je poročil v začetku decembra, po poročanju medijev pa je njena odločitev ni presenetila le javnosti, ampak tudi njene starše. “Poročila se je brez našega vedenja,” je dejal nevestin oče Yasar Ozek. “Leta sem se boril zanjo, zdaj pa je vse to zaman,” pravi.

Ženske se lahko vrnejo tudi sedemkrat

Čeprav je vrnitev k nasilnemu partnerju presenetljiva, pa tovrstne zgodbe niso redke. Kot opozarjajo v društvu Ženska svetovalnica, partnersko nasilje žrtve izolira in spremeni njihovo mišljenje. Pogosto jih prepriča, da so za nasilje odgovorne same in da se nasilni partner lahko in želi spremeniti.

Pogosto je, da ženske fizično nasilje trpijo več let, preden se o njem odločijo spregovoriti in se iz nasilnega odnosa poskusijo umakniti. Tudi, ko se za to odločijo, pa partnerja pogosto zapustijo večkrat in se k njemu vrnejo.

“Statistika kaže, da se ženske tudi do sedemkrat umaknejo in vrnejo v nasilni odnos, preden ga dokončno zapustijo,” je v pogovoru za Siol dejala Tanja Šket iz Ženske svetovalnice.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!