Tik pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici odkrili domnevne ruske vohune

Svet 18. Jun 202414:39 0 komentarjev
švicarska policija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Švicarske oblasti preiskujejo neimenovanega ruskega diplomata, ki naj bi v državi poskušal pridobiti orožje in nevarne snovi, je danes za švicarske medije potrdilo tožilstvo v Bernu. Urad generalnega državnega tožilca in policija sta že opravila potrebne hišne preiskave, so za nemško tiskovno agencijo dpa povedali pristojni.

Po poročanju švicarskih medijev se je pod preiskavo znašel diplomat, akreditiran na ruskem veleposlaništvu v Bernu. Osumljen je vzpostavljanja stikov, preko katerih naj bi poskušal naročiti orožje in nevarne snovi, vendar naj ne bi načrtoval napada.

Da bi lahko nadaljevali postopek proti diplomatu, je urad generalnega državnega tožilca zaprosil za odvzem njegove imunitete. V skladu z mednarodnim pravom namreč diplomatov načeloma ni mogoče preganjati v državi gostiteljici.

Poleg diplomata švicarske oblasti preiskujejo še dve osebi, osumljeni kršenja predpisov o vojnem materialu, sankcijah in nadzoru izvoza, navaja dpa.

Osumljenega agenta so sicer odkrili nekaj tednov pred mirovno konferenco za Ukrajino v Švici, ki se je je minuli konec tedna udeležilo okoli 160 delegacij iz približno 90 držav, vključno s Slovenijo. Rusija medtem nanjo ni bila povabljena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!