To je bila kaplja čez rob: s čim sta Nemca razburila Hrvate

Svet 31. Okt 202305:50 12 komentarjev
Črna gradnja Nemcev v Istri
Foto: dnevnik.hr

Poteza nemškega para, ki se je na nemški televiziji hvalil s svojo nezakonito zgrajeno hiško tik ob hrvaškem morju, je razburila prebivalce Istre. Ti se že leta soočajo s črnimi gradnjami tujih državljanov. Da se ti z njimi sedaj še hvalijo, pa je za Hrvate kaplja čez rob.

V hrvaškem naselju Peruški na vzhodu Istre, približno sto metrov od morja, stoji ena od mnogih črnih gradenj na tem območju. Za razliko od vseh ostalih pa se njena lastnika, nemški par srednjih let, z njo hvalita na nemški televiziji, poroča dnevnik.hr.

Kot sta povedala nemškim medijem, je Istra, kamor se kmalu tudi selita, vse, o čemer sta sanjala. Očistila sta zemljišče, zgradila prenočišče, vrtno uto in teraso za sprostitev s pogledom na morje. A vsega, kar sta zgradila, zakon ne dovoljuje.

“Na tej parceli ne bi smelo biti ničesar,” je za dnevnik.hr povedal župan občine Marčana Predrag Pliško. Dodal je, da so kamp hiško in teraso Nemcev prijavili kot črno gradnjo. Dotično zemljišče obravnava tudi državna gradbena inšpekcija.

“Ljudje pridejo, izkrčijo gozd, zgradijo hišo, prej leseno, pa recimo mobilno, in les postopoma spremenijo v opeko. Sporočilo je, da lahko nekdo pride tja in počne, kar hoče,” je poudarila Silvia Buttignoni, direktorica Nature Histrica, javnega zavoda za upravljanje z zaščitenimi naravnimi območji v Istri. Kar se ji zdi huje, je, da se s tem, kot v primeru Nemcev, še javno hvalijo.

Podobnega mnenja je tudi občanka Marčane: “Zakaj tega ne napravijo v Nemčiji? Ker ne morejo. Zakaj ne v Sloveniji? Ker prav tako ne morejo. A dokler lahko pridejo na Hrvaško, nihče nikogar ničesar ne vpraša in se postavijo, kjer jim paše,” je za dnevnik.hr dejala Radmila.

“Kar sem že večkrat poudaril, gre velikokrat za tuje državljane in prepričan sem, da si česa takega v Nemčiji zagotovo ne bi upali narediti. Razumem, da je Istra privlačna, da želijo imeti košček raja, a predpise in pravila je treba spoštovati,” je poudaril istrski župan Boris Miletić. In predpisi so, kot zaključuje dnevnik.hr, jasni: brez gradnje, brez avtodomov in brez prenočitev.

Foto: dnevnik.hr
Nezakonita gradnja v Istri Nezakonita gradnja v Istri
Foto: dnevnik.hr
Nezakonita gradnja v Istri Nezakonita gradnja v Istri
Foto: dnevnik.hr
Nezakonita gradnja v Istri Nezakonita gradnja v Istri
Foto: dnevnik.hr

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje