To slonu naredijo leta turističnih jež

Svet 10. Mar 202309:14 3 komentarji
Deformacije slonov zaradi turizma na Tajskem
Amy Jones/Moving Animals/WFFT/CNN

Kljub temu da sloni slovijo po svoji velikosti in moči, jim turisti, ki jezdijo na njihovih hrbtih, lahko povzročijo veliko škode. To je razvidno tudi s fotografije, ki jo je delila skupina za reševanje divjih živali na Tajskem.

Na fotografiji, ki jo je priskrbela fundacija Wildlife Friends na Tajskem (WFFT), vidimo 71-letno slonico Pai Lin, njena hrbtenica pa je po 25 letih dela v turistični industriji iznakažena. Prisiljena je bila prenašati tudi po šest turistov hkrati.

“Na hrbtu Pai Lin so še vedno brazgotine od starih točk pritiska,” je dejala skupina za reševanje živali. “Ta nenehni pritisk na telesa (slonov) lahko poškoduje tkivo in kosti na hrbtu, kar povzroči nepopravljivo telesno poškodbo hrbtenice.”

Jezdenje slonov je priljubljena turistična dejavnost v državah jugovzhodne Azije, aktivisti pa opozarjajo, da gre za obliko mučenja živali, saj njihova telesa niso zasnovana za to aktivnost. Dodajajo, da so živali pogosto zlorabljene in izkoriščane tudi v drugih panogah, kot sta pohodništvo in sečnja – mnoge umrejo zaradi izčrpanosti in nedohranjenosti, kjer jih “zdelajo” do smrti.

“Pai Lin je v naše zatočišče prišla leta 2006 po delu v tajski turistični industriji,” je za CNN povedal Edwin Wiek, direktor in ustanovitelj WFFT. “Prejšnji lastnik se ji je odrekel, saj je menil, da je prepočasna, vedno v bolečinah in ne more več dobro delati,” je dejal.

Projektni direktor te skupine Tom Taylor je dodal, da hrbti slonov niso zasnovani za prenašanje takšne teže.

“Njihove hrbtenice se raztegnejo navzgor,” je dejal. “Nenehen pritisk turistov na njihove hrbtenice lahko povzroči trajne fizične poškodbe – kar je mogoče videti pri Pai Lin.”

Wiek je dejal, da so zgodbo Pai Lin delili, da bi ozaveščali o krutosti do slonov, in v času, ko se turizem po pandemiji znova vrača v državo, ljudi opomnili, naj jih nikoli ne jezdijo.

“Pomembno je razumeti, da sloni, za razliko od konjev, niso vzrejeni za jezdenje. To niso udomačene živali, ampak so vzete iz divjine in hranjene v groznih razmerah,” je dejal.

Deformacije slonov zaradi turizma na Tajskem
Amy Jones/Moving Animals/WFFT/CNN

Pai Lin svoje dneve zdaj preživlja v zavetišču WFFT v bližini obmorskega mesta Hua Hin, približno dve uri in pol vožnje iz Bangkoka. Tam je še 24 drugih slonov, ki so bili prav tako rešeni.

Zdaj, ko je nekoliko starejša, je pridobila nekaj kilogramov. “Zdaj je debelejša kot takrat, ko je prvič prišla k nam,” je dejal ustanovitelj WFFT Wiek. “Še vedno pa lahko zelo jasno vidite obliko njene hrbtenice – to je fizična deformacija, s katero bo morala živeti, ji pa gre zelo dobro.”

Introvertirana “stara gospa” zdaj uživa v tem, da ima svoj prostor. “Vsekakor je introvertirana in ne uživa prav v družbi drugih slonov, rada pa ima pozornost ljudi,” je dodal Wiek.

“Ko gre za hrano, kdaj postane muhasta, je pa kljub temu zelo ljubka slonica.”

Avtor: Heather Chen, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje