Tony Murphy postal predsednik evropskega računskega sodišča

Svet 01. Okt 202221:37 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Irec Tony Murphy je danes postal predsednik evropskega računskega sodišča. Na tem položaju je nasledil Klaus-Heinerja Lehneja, ki je sodišču predsedoval od oktobra 2016. Po izvolitvi za triletni mandat je Murphy dejal, da se želi osredotočiti na kontinuiteto delovanja sodišča in zagotoviti večjo odgovornost in transparentnost pri delovanju EU.

Tony Murphy se je poleg tega članom sodišča zahvalil za izkazano zaupanje in dejal, da se zaveda “velike odgovornosti, ki jo ta vloga prinaša,” so sporočili z evropskega računskega sodišča.

Murphy je postal 12. predsednik sodišča v obdobju, ko se tako EU kot tudi računsko sodišče srečujeta z velikimi izzivi. Ena najpomembnejših nalog institucije v njegovem mandatu bo zagotoviti, da se s proračunom EU v višini 1800 milijard evrov uspešno upravlja. Enako nalogo bo sodišče imelo tudi v zvezi s svežnjem NextGenerationEU, ki je namenjen okrevanju gospodarstva v 27 državah članicah.

Sodišče je neodvisni zunanji revizor Evropske unije. Opozarja na tveganja, pomanjkljivosti in dobre prakse, daje zagotovila ter oblikovalcem politike in zakonodajalcem ponuja usmeritve za izboljšanje upravljanja politik in programov EU. S svojimi mnenji in poročili pa zahteva odgovornost od pristojnih za izvajanje politik in programov EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!