Tožilstvo ICC želi nadaljevati preiskavo vojnih zločinov v Afganistanu

Svet 27. Sep 202119:41 0 komentarjev
Talibani v Afganistanu
Stringer/REUTERS

Tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je zaprosilo za nadaljevanje preiskave obtožb o vojnih zločinih v Afganistanu, saj pravih možnosti za učinkovito domačo preiskavo po mnenju glavnega tožilca ni.

Tožilstvo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je zaprosilo za nadaljevanje preiskave obtožb o vojnih zločinih v Afganistanu. Po talibanskem prevzemu oblasti v državi “ni pravih možnosti za učinkovito domačo preiskavo”, je prepričan glavni tožilec ICC Karim Khan.

ICC, ki je bilo leta 2002 ustanovljeno kot stalno mednarodno sodišče za pregon vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida, je lani že odobrilo preiskavo domnevnih vojnih zločinov, ki naj bi jih v Afganistanu storili talibani in pripadniki teroristične skupine Islamska država, pa tudi pripadniki vladnih in mednarodnih sil.

A preiskava ICC se je ustavila, ker so afganistanske oblasti napovedale, da bodo same izvedle preiskavo. V skladu z rimskim statutom, s katerim je bil ustanovljen ICC, je za preiskavo hudih kršitev mednarodnega humanitarnega in vojnega prava v prvi vrsti pristojno nacionalno pravosodje, razen če to ni v stanju, da to lahko učinkovito stori oz. če tega ne želi izvajati.

Okoliščine so se spremenile

S padcem afganistanske vlade in prihodom talibanov na oblast so se okoliščine spremenile v takšni meri, da afganistanske oblasti niso sposobne same izvesti učinkovite domače preiskave, utemeljuje Khan, ki je zato zaprosil za pooblastila, da vodenje preiskave znova prevzame tožilstvo ICC. A kot je napovedal, bodo v prvi vrsti preiskali dejanja talibanov in pripadnikov IS, vključno z nedavnim napadom na letališče v Kabulu, ko je domnevno v napadu IS umrlo več kot sto civilistov.

“Resnost in razsežnost domnevnih zločinov talibanov in IS, ki vključujejo obtožbe o nediskriminiranih napadih na civiliste, načrtnih izvensodnih usmrtitvah, preganjanju žensk in deklic, zločinih proti otrokom in drugih zločinih proti civilnemu prebivalstvu, zahtevajo pozornost in prave vire mojega urada, če želimo predstaviti verodostojne primere, ki jih bomo lahko dokazali brez sence dvoma,” je sporočil Khan.

ICC brez kadrov in financ

Po drugi strani to pomeni, da bodo preiskave domnevnih zločinov mednarodnih sil, zlasti ZDA, morale počakati na boljše čase. Tožilstvo ICC namreč nima na voljo dovolj kadrov in financ. To je že naletelo na negativne odzive tistih, ki tujim silam očitajo vojne zločine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!