Tožilstvo ZDA za Bannona zaradi zaničevanja kongresa predlaga pol leta zapora

Svet 17. Okt 202220:29 0 komentarjev
Steve Bannon
Steven Hirsch/REUTERS

Zvezno tožilstvo ZDA je sodišču v Washingtonu predlagalo, da Stevu Bannonu, nekdanjemu političnemu svetovalcu bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, izreče šest mesecev zaporne kazni in 200.000 dolarjev finančne kazni zaradi zaničevanja zveznega kongresa, ker se ni odzval pozivu na zaslišanje pred odborom za preiskavo napada na kongres.

Zvezna porota je Steva Bannona spoznala za krivega zaničevanja kongresa po kratkem štiridnevnem sodnem procesu julija letos. Bannon je doslej edini od Trumpovih privržencev ali sodelavcev, ki so zavrnili poziv na zaslišanje, ki se sooča s kazenskim pregonom. Večina od več kot tisoč prič se je sicer pozivu na zaslišanje pred kongresnim odborom za preiskavo napada na kongres 6. januarja odzvala.

“Visoko kazen si zasluži, ker je zavestno kljuboval kongresu in ga zaničeval. Poleg tega je javno poniževal preiskovalni odbor, spodkopaval prizadevanja, da se pride do dna nasilnemu napadu in da se prepreči morebitno ponovitev takšnih izgredov. Doslej še ni predal nobenih dokumentov in ni odgovoril na nobeno vprašanje,” so v vlogi sodišču zapisali zvezni tožilci.

Dodali so, da napadalci 6. januarja niso napadli le poslopja kongresa, ampak tudi vladavino prava v ZDA, na podlagi katere je bila ta država ustanovljena. S tem, ko je zavrnil poziv, je posledice napada povečal, so še zapisali.

Bannon preko svojih odvetnikov vztraja, da je nedolžen in prepričan, da bo prizivno sodišče razveljavilo obsodbo. Za zaničevanje kongresa v ZDA na zaporno kazen ni bil nihče obsojen že desetletja.

Nekaj podobnega kot Bannonu se obeta tudi Donaldu Trumpu, ki ga obtožujejo, da je naščuval svoje podpornike k napadu s tem, ko je lagal, da je predsedniške volitve 2020 izgubil s prevaro. Na zborovanju pred napadom jih je tudi naravnost pozval, naj gredo nad kongres in se tam borijo za svojo državo.

Preiskovalni odbor je na svojem zadnjem javnem zaslišanju izdal poziv tudi Trumpu, ki je to najprej kritiziral, nato pa napovedal, da se bo odzval in povedal svojo plat zgodbe, čeprav mu njegovi pravni in politični strokovnjaki to odsvetujejo. Najverjetneje sicer gre za poskus zavlačevanja.

Preiskovalni odbor je želel od Bannona slišati, kaj je vedel o pripravah na napad na kongres in naklepu, da se spremeni volja volivcev in razveljavi zmaga sedanjega predsednika Joeja Bidna proti Trumpu.

Bannon se je najprej skliceval na izvršni privilegij, po katerem predsedniku in njegovim sodelavcem ni potrebno odgovarjati na vprašanja, ki zadevajo zaupno naravo njihovega dela. Vendar pa Trump ni več predsednik in tega privilegija nima, kar so sodišča potrdila. Poleg tega pa je Trump Bannona odpustil že leta 2017 in v času napada na kongres ni bil več javni uslužbenec.

Ko ni mogel uveljaviti privilegija, so Bannonovi odvetniki na sodišču trdili, da je bil v resnici pripravljen pričati, ko je Trump umaknil svojo t. i. prepoved pričanja nekdanjim sodelavcem. Vendar pa je pričanje pred odborom pogojeval z zavrnitvijo kazenskega pregona zaradi zaničevanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!