Tragičen mejnik: umirajo tudi zaradi droge, za katero ne vedo, da so jo vzeli

Svet 18. Nov 202108:27 > 10:25 0 komentarjev
Fentanil
Profimedia

V Združenih državah Amerike je v letu dni zaradi prevelikega odmerka mamil umrlo 100.000 prebivalcev. V zadnjih petih letih se je število smrti zaradi drog podvojilo. V tem obdobju je fentanil prehitel heroin kot najbolj smrtonosno drogo. Preprodajalci ga mešajo tudi v druga mamila, žrtvam pa ga pogosto prodajo tudi kot zdravilo proti bolečinam. Na povečanje jemanja drog je vplivala tudi epidemija covida-19.

Število smrti zaradi prevelikega odmerka mamil je v ZDA na letni ravni prvič preseglo 100.000. Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) poroča, da je od maja 2020 do aprila 2021 v ZDA zaradi tega umrlo 100.306 ljudi. Število smrti zaradi prevelikega odmerka drog je bilo tako med majem 2020 in aprilom 2021 za kar 28,5 odstotka večje kot v istem predhodnem obdobju, v zadnjih petih letih pa se je podvojilo, še kažejo podatki CDC.

Po podatkih CDC je leta 2020 zaradi prevelikega odmerka mamil umrlo 93.000 ljudi, za letošnje leto pa predvidevajo krepko čez 100.000 smrti. Tovrstni smrtni primeri v ZDA naraščajo že dve desetletji.

Na neuradne podatke se je odzval predsednik ZDA Joe Biden, ki meni, da gre za tragičen mejnik. “Med napredkom proti covidu-19 ne smemo spregledati te epidemije izgub, ki je prizadela družine in skupnosti po vsej državi. Moja vlada je zavezana storiti vse, kar more, da se ta epidemija konča,” je sporočil Biden.

Umirajo tudi zaradi droge, za katero ne vedo, da so jo vzeli

Glavni razlogi so vse večja razširjenost smrtonosnega opioida fentanil in njegovo mešanje z drugimi nevarnimi drogami, v zadnjem obdobju pa tudi pandemija covida-19. “V takšni krizi, kot je pandemija, uporabniki drog lahko začnejo jemati večje količine, tisti, ki pa drog ne jemljejo več, pa lahko ponovno zapadejo v odvisnost,” je za CNN povedala direktorica nacionalnega inštituta za zlorabo drog Nora Volkow.

Večina predoziranj se zgodi z opioidi. Sintetični opioidi, predvsem fentanil, so povzročili skoraj dve tretjini vseh smrti. Fentanil je pred petimi leti prehitel heroin kot najbolj smrtonosna droga, preprodajalci pa ga mešajo v druga mamila, zato raste tudi število smrtnih primerov zaradi kokaina in metamfetaminov.

Ilegalne droge so pogosto videti kot zdravila, ki jih je mogoče dobiti na recept. Prodajajo se po spletu in družbenih omrežjih. V več primerih so bile žrtve prepričane, da jemljejo zdravila proti bolečinam. Več jih je tablete kupilo prek družbenega omrežja Snapchat. Smrtna sta lahko že dva miligrama fentanila.

Število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka mamil od maja lani do aprila letos ni naraslo le v Delawaru, New Hamphsiru, New Jerseyju in Južni Dakoti. Najbolj je naraslo v Vermontu, in sicer za 70 odstotkov, v Zahodni Virginiji za 62 odstotkov, Kentuckyju za 55 odstotkov in Minnesoti za 39 odstotkov.

Fentanil
Profimedia

V ZDA zasegli toliko fentanila, da bi lahko ubil 333 milijonov ljudi

Ameriška agencija za boj proti mamilom (DEA) poroča, da mehiški karteli uporabljajo poceni kemikalije iz Kitajske za masovno proizvodnjo fentanila in metamfetamina za distribucijo v ZDA. Med pandemijo, ko so mednarodna potovanja omejena, so sintetične droge dostopnejše, saj jih je lažje izdelati, so bolj koncentrirane in jih je zato lažje tihotapiti čez mejo, je dejala Volkow.

DEA je letos zasegla rekordno vrednost šestih ton fentanila. Vladne službe so ga zasegle toliko, da bi lahko smrtni odmerek prejelo 333 milijonov ljudi oziroma vsak Američan, je po poročanju CNN povedala Anne Milgram iz uprave za boj proti drogam.

Zdravljenje odvisnosti mora biti lažje dostopno kot prepovedane droge

Bidnova administracija se namerava proti odvisnosti od drog boriti z obravnavo praks predpisovanja opioidov in odpravljanjem ovir pri zdravljenju odvisnosti. Bela hiša je izdala zakon, ki zveznim državam zagotavlja predlogo za izboljšanje dostopa do naloksona, zdravila za zdravljenje odvisnosti. “Priti moramo do točke, ko je zdravljenje odvisnosti lažje dostopno kot fentanil, heroin ali opioidi na recept,” je povedal raziskovalec politike glede opioidov Andrew Kolodny.

Po podatkih za leto 2019, ki so zadnji uradni, so bile srčne bolezni vodilni vzrok smrti v ZDA. Zaradi tega je umrlo 660.000 ljudi. Rak je zahteval 600.000 življenj, nenamerne poškodbe, med katere spadajo prometne nesreče, pa 175.000. Leta 2019 še ni bilo novega koronavirusa, ki je od maja lani do aprila letos zahteval 508.000 življenj.

Število smrti zaradi prevelikega odmerka drog po oceni CDC pade med število smrti zaradi Alzheimerjeve bolezni in sladkorne bolezni. Leta 2019 je zaradi Alzheimerjeve bolezni umrlo 121.000 oseb, zaradi sladkorne bolezni pa 88.000 ljudi.

Leta 2016 je zaradi prevelikega odmerka drog umrlo približno toliko prebivalcev ZDA kot zaradi prometnih nesreč in nasilja, pri katerem je bilo uporabljeno orožje, skupaj. Zdaj pa je število smrti zaradi prevelikega odmerka povzročilo dvakrat toliko smrti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!