Tragična napaka ni zamajala odločenosti izraelske vojske, da uniči Hamas

Svet 16. Dec 202311:32 > 16:59 4 komentarji
Alon Lulu Shamriz, Yotam Haim in Samer Talalka (Foto: REUTERS)

Izraelska vojska je ob napadih na Gazo po pomoti ubila tri izraelske talce, ki jih zadržuje Hamas. Med žrtvami so bili 28-letni Yotam Haim, 22-letni Samer Talalka in 26-letni Alon Shamriz. Po njihovi smrti se je v Tel Avivu v petek zbralo več sto protestnikov. Od vlade so zahtevali, da se zavzame za takojšnjo izpustitev preostalih talcev iz Gaze, ki jo Izrael v vsemi močmi napada tudi danes.

Izraelska vojska je v petek sporočila, da je pomotoma ustrelila in ubila tri talce v Gazi, ki so jih najprej “prepoznali kot grožnjo” šele po usmrtitvi pa ugotovili, da gre za izraelske talce, ki jih je Hamas zajel ob napadu na Izrael.

Trupla vseh treh ubitih so bila že prenesena na izraelsko ozemlje, kjer so potrdili njihovo identiteto. Med žrtvami so bili 28-letni Yotam Haim, 22-letni Samer Talalka in 26-letni Alon Shamriz. Vsi trije so bili ugrabljeni 7. oktobra, ko je Hamas izvedel napad v kibucu Kfar Aza. Hamas še vedno zadržuje okoli 130 izraelskih talcev. Izraelske oblasti pa so ob tem prepričane, da je okoli 20 izmed teh že mrtvih, poroča Reuters.

Po incidentu se je na ulicah Tel Aviva zbralo več sto ljudi, ki so blokirali glavno cesto. V rokah so imeli plakate s slikami in imeni talcev, ko so hodili v smeri glavnega štaba izraelske vojske. Pri tem so po cesti zlivali rdečo barvo in vzklikali: “Njihov čas se izteka, spravite jih domov sedaj!”

Kritični so bili do vlade Benjamina Netanjahuja, češ da ne stori dovolj, da bi osvobodila zajete talce. Pozvali so k novem dogovoru o osvoboditvi talcev, podobno kot so ga imeli konec novembra v okviru začasne prekinitve ognja. Tako bi se lahko namreč preprečili podobne smrtne incidente, kot je bil v petek, so prepričani.

Po incidentu naj bi se sicer sestala vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in katarski premier šejk Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, da bi obnovila pogovore o izpustitvi izraelskih talcev, poroča katarska televizija Al Jazeera. Nadaljevanje pogajanj so kasneje potrdili pri katarskem zunanjem ministrstvu.

protesti v Tel Avivu
Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS

Kdo so ubiti izraelski talci?

Alon Shamriz je v kibucu Kfar Aza živel z družino. Njegova družina, ki najprej ni dovolila objave identitete, a si je nato premislila, je ob njegovi smrti skrušena. “Moja žena večino dneva sedi in joče,” je za CNN dejal Avi Shamriz, oče ubitega Alona.

Kot je še povedal, je večina prebivalcev kibuca zagovornikov sobivanja s Palestinci. “Smo miroljuben kibuc. Ni vsakdo Yahya Sinwar,” je dejal, pri čemer je imel v mislih človeka, za katerega se domneva, da je vodil Hamasov morilski napad pred dvema mesecema. Dejal je še, da je zelo jezen na odločevalce v vladi, ki po njegovem mnenju ne naredijo dovolj za izpustitev talcev.

Tudi Yotam Haim je bil odpeljan iz kibuca Kfar Aza. Njegova mati Yotam Haim je še v začetku tedna za izraelski kanal 11 dejala, da verjame, da se bo njen sin vrnil. V takratnem pogovoru je tudi dejala, da ni potrebe po kričanju na vlado, da bi njihove sinove pripeljala nazaj. “To lahko storimo mirno in s spoštljivim dialogom. Otroci se bodo vrnili, ne dvomim,” je dejala in dodala, da meni, da vlada in vojska dajeta vse od sebe.

Haim je bil sicer glasbenik, ki je sanjal o bobnarski karieri. V času Hamasovega napada je bil na svojem domu v kibucu, ko je objekt zajel ogenj. Uspelo mu je še poklicati družino, nakar so ga odpeljali pripadniki Hamasa.

Tretji ubiti Samer Talalka je bil ugrabljen v kibucu Nir Am, ki je okoli 20 kilometrov oddaljen od kibuca Kfar Aza. Živel je sicer v mestu Hura, v kibucu Nir Am pa je bil zaposlen v obratu za perutnino. Na dan napada je bil v službi. Takrat mu je še uspelo poklicati sestro in ji povedati, da je bil ranjen v streljanju. Fotografije Talalke, kako ga vozijo skozi Gazo, so se kasneje pojavile tudi v medijih.

Njegov oče Fouad Talalka je bil vseskozi med tistimi, ki so najglasneje opozarjali na stiske talcev in pozivali vlado naj ukrepa. Med drugim je v začetku meseca obiskal tudi Združene države Amerike, da bi opozorili na sinovo stisko, piše CNN. “Vrnite naše otroke! Kako dolgo še mora to trajati? Minila sta dva meseca. Družine smo v negotovosti, ničesar ne vemo,” je še pred novico o sinovi smrti opozarjal Talalka.

Ubiti izraelski talci so imeli pri sebi belo zastavo

Izraelska vojska je kasneje razkrila nove podrobnosti glede smrti izraelskih talcev, ki so jih pomotoma ubili v petek. Ubiti moški so izstopili iz stavbe več ducat metrov stran od vojakov, pri tem so bili brez majic, eden od njih pa je imel na palici obešen kos belega blaga, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eden od izraelskih vojakov se je ob tem čutil ogroženega in je začel streljati. Dva talca sta bila ubita nemudoma, tretji pa je zbežal nazaj v stavbo. Poveljnik je sicer odredil konec streljanje, ampak ko je tretji moški znova stopil ven, se je spet streljalo, pri čemer so vojaki ubili še tretjega talca, je sporočila izraelska vojska. Domnevno se je v času incidenta slišalo tudi klic na pomoč v hebrejščini, še piše dpa.

“Rad bi jasno povedal, da je bilo to dejanje v nasprotju z našimi pravili delovanja,” je dejal predstavnik vojske. Vojake na območju Gaze so znova opozorili na pravila delovanja, da bi se izognili takšnim tragičnim dogodkom.

Ob tem je predstavnik vojske danes poudaril, da je šlo za aktivno bojno območje in da so bili vojaki tam že zavedeni in zvabljeni v zasedo. Pogosto so napadalci oblečeni v civilna oblačila.

Preiskava incidenta še ni končana, saj še preiskujejo, ali je moškim uspelo pobegniti Hamasu ali pa so jih izpustili. Trenutno preučujejo tudi, ali morda obstaja kakšna povezava med ubitimi talci in bližnjo hišo, na kateri so bile nameščene črke SOS.

Izraelska vojska obljubila previdnost

Izraelska vojska se je po tragičnem incidentu opravičila svojcem in jim izrekla sožalje. Obljubila, da bo bolj previdna.

“Našim vojakom smo naročili, naj bodo ob srečanju z ljudmi v civilnih oblačilih še posebej previdni,” je za ameriško televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Pojasnil je, da se pogosto Hamasovi borci oblečejo v civilna oblačila, zaradi česar lahko nastane zmeda. Je pa zagotovil, da incident ne bo zamajal njihove odločenosti, da uničijo Hamas.

Za veliko tragedijo je smrt talcev označil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je dejal, da zaradi incidenta joče celotna država ter svojcem izrekel sožalje. Dejal je, da so se ob tem naučili lekcije ter da bodo nadaljevali prizadevanja za izpustitev vseh talcev.

V Beli hiši so medtem dogodek označili za “tragično napako”. “Nimamo popolnega vpogleda v to, kako se je ta operacija odvijala in kako je prišlo do te tragične napake,” je dejal tiskovni predstavnik John Kirby.

V Gazi ubit snemalec televizije Al Džazire

Gazi je bil v napadu z brezpilotnim letalnikom v petek ubit snemalec katarske televizije Al Džazira. Snemalec Samer Abu Dakaj je ravno poročal iz šole v Han Junisu, ko se je zgodil napad. V napadu je bil ranjen tudi njegov kolega, ki je že pred tem v ločenem napadu izgubil ženo in otroka. Na pogrebu snemalca v mestu Han Junis na jugu enklave se je zbrala množica ljudi. Združenje tujih novinarjev (FPA) pa je pozvalo k preiskavi smrti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje