Tragična zamenjava pacientk v Pragi: splav opravili napačni nosečnici

Svet 04. Apr 202419:46 0 komentarjev
Nevrološka klinika, bolnišnica, UKC Ljubljana
Foto: David Bole/N1

V praški bolnišnici se je zgodila tragična napaka: zamenjali so pacientki in posledično pomotoma umetno prekinili nosečnost napačni. Bolnišnica se je za napako opravičila, pripisali pa so jo tudi jezikovnim oviram.

Univerzitetna bolnišnica v Pragi se je danes opravičila pacientki, ki so jo minuli teden zamenjali z drugo in ji posledično pomotoma umetno prekinili nosečnost. Tragično človeško napako je Jan Kvacek, vodja bolnišnice Bulovka v češki prestolnici, pripisal tudi jezikovnim oviram.

Nosečnici, ki je prišla v bolnišnico na redni zdravniški pregled, so namreč opravili operacijo na maternici, po kateri je splavila, potem ko jo je osebje zamenjalo za drugo pacientko, ki je prišla na to operacijo.

Po poročanju medijev sta obe azijskega rodu s stalnim bivališčem na Češkem.

Napako pripisali tudi jezikovnim oviram

Vodja bolnišnice Kvacek je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da je na žalost šlo za človeško napako in da bolnišnica globoko obžaluje to tragično zamenjavo, ki jo je pripisal tudi jezikovnim oviram.

Vodja bolnišničnega oddelka za porodništvo in ginekologijo Michal Zikan je pojasnil, da so nosečnici tri dni pred operacijo ob navzočnosti prevajalca podrobno pojasnili, da jo čaka običajen kontrolni pregled. Nato pa je podpisala dokument v češkem jeziku druge pacientke, ki je bila predvidena za operacijo.

Kirurgi zato po njegovi oceni niso imeli razloga, da bi mislili, da je pred njimi napačna pacientka.

Kvacek je še povedal, da so pacientki ponudili psihološko in pravno pomoč ter da je upravičena do odškodnine. Po tragični zamenjavi so sicer v bolnišnici enega zaposlenega suspendirali, drugemu pa odredila delo pod strokovnim nadzorom.

Enaka tragedija se je zgodila tudi leta 1991 v francoskem Lyonu, ko je Francozinja vietnamskega rodu po zamenjavi z drugo pacientko izgubila otroka. Na Evropskem sodišču za človekove pravice je nato bolnišnico tožila zaradi uboja. To je leta 2003 razsodilo, da nenamerni splav zarodka ni umor in s tem ustvarilo precedens glede njegovega pravnega statusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!