Trenja v nemški koaliciji: Včasih je treba alkoholiku iz ust iztrgati steklenico

Svet 27. Mar 202312:00 0 komentarjev
Robert Habeck in Olaf Scholz
Robert Habeck (levo) in Olaf Scholz. (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot leto dni po prevzemu mandata so odnosi med socialdemokrati (SPD) nemškega kanclerja Olafa Scholza, Zelenimi in liberalci (FDP) napeti bolj kot kdajkoli prej. V luči tega je Scholz s partnerji v nedeljo opravil pogovore, na katerih so skušali rešiti spore in ponovno vzpostaviti ekipni duh. Zaključki pogovorov naj bi bili znani še danes.

Koalicija Olafa Scholza je mandat prevzela decembra 2021, le dva meseca pozneje pa je Rusija sprožila invazijo na Ukrajino in zamajala nemške gospodarske in politične temelje. Od takrat so se napetosti med koalicijskimi partnerji še poglobile – zlasti med Zelenimi in FDP, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zeleni se namreč zavzemajo za varovanje okolja in med drugim pozivajo k postopni odpravi jedrske energije. V luči tega FDP obtožujejo, da jih pri tem ovirajo. “V koaliciji napredka ne more biti le en koalicijski partner odgovoren za napredek, drugi pa za preprečevanje le tega”, je pretekli teden dejal minister za gospodarstvo Robert Habeck iz vrst Zelenih.

Habeck je sicer svoje koalicijske partnerje že večkrat obtožil, da ovirajo napredek, podpredsednik bundestaga in namestnik vodje FDP Wolfgang Kubicki pa je gospodarskega ministra primerjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, češ da sta si podobna po odločnosti. Kubicki se je sicer kasneje opravičil, vendar spor v tristranski koaliciji – prvi v povojni zgodovini Nemčije – še zdaleč ni končan.

Nesoglasja med tremi strankami poleg okoljske varnosti so tudi na področju pokojninske reforme, otroškega dodatka in zmanjšanja birokracije. Ključna točka na dnevnem redu nedeljskega srečanja pa naj bi bili tudi načrti za oživitev nemških infrastrukturnih projektov.

Medtem ko FDP spodbuja številne naložbe v avtoceste, Zeleni dajejo prednost podnebju prijaznejšim projektom. Partnerji so v sporu tudi pri predvideni višini naložb. Poslanec FDP Christoph Meyer je namreč SPD in Zelene obtožil “nebrzdane zasvojenosti s porabo”. “Včasih je treba alkoholiku iz ust iztrgati steklenico žganja,” je še dodal pred koalicijskim srečanjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!