Trije predsedniki: Vstop Hrvaške v schengen bo koristil vsem trem državam

Slovenija 03. Jun 202216:14 0 komentarjev
Trije predsedniki
Predsednik Borut Pahor/TWITTER

Predsedniki Slovenije, Hrvaške in Avstrije, Borut Pahor, Zoran Milanović in Alexander Van der Bellen, so se danes na srečanju na Brionih zavzeli za pospešitev pristopnih pogajanj z državami Zahodnega Balkana za članstvo v Evropski uniji. Obsodili so vojno v Ukrajini in se strinjali, da je trenutno ni mogoče rešiti po diplomatski poti.

“Prva tema pogovorov je bila vojna v Ukrajini, pri kateri ne moremo nič spremeniti,” je dejal Zoran Milanović.

Enako meni tudi Borut Pahor. “Celo svoje politično življenje sem bil prepričan in predan mirnemu reševanju sporov in sem se prvič v življenju znašel v položaju, ko ta hip ne vidim možnosti, da bi našli pot za diplomatsko rešitev spora. Dokler tudi ukrajinske oblasti ne stopijo skupaj z nami, ne bodo videli možnosti za pošteno rešitev tega zapleta,” je izjavil.

Alexander van der Bellen je ob tem poudaril, da je bil sam eden od tistih, ki niso predvideli takšnega razpleta, kot je vojna, in dodal, da se je s kolegoma pogovarjal tudi o načinih pomoči Ukrajini in sankcijah Evrope proti Rusiji. Tako Pahor kot Van der Bellen sta izpostavila, da je ključno, da države EU, ko gre za sankcije, ostanejo enotne in da ne pride do razkola med njimi.

Pristopna pogajanja bi morali pospešiti

Druga tema pogovorov je bil Zahodni Balkan oziroma pridruževanje šestih držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Stališča vseh treh predsednikov so glede tega podobna. Vsi so menili, da bi pristopna pogajanja morali pospešiti. “Za to je že zdavnaj prišel čas, a se še ni zgodilo,” je izjavil Milanović.

S tem se je strinjal tudi Van der Bellen. “Članstvo šestih držav se zavlačuje že vrsto let, zato menimo, da bi te pogovore morali dvigniti na drugo raven,” je dejal.

Pahor meni celo, da bi EU morala Bosni in Hercegovini dati status kandidatke takoj in brez pogojev, ta pa bi jih nato izpolnjevala kasneje. “S tem bi investirala v mir, varnost, evropsko perspektivo in da bi se izvlekla iz tega začaranega kroga.”

Predsedniki so komentirali tudi bližajoči se vstop Hrvaške v evroobnmočje in schengen. Pri tem so se se strinjali, da bo vstop Hrvaške v obe območji koristil vsem trem državam, ter ga pozdravili. Milanović je ob tem izrazil upanje, da Slovenija vstopa v schengensko območje ne bo pogojevala z uveljavitvijo arbitražne razsodbe.

Pahor je dejal, da iz izjav slovenskih politikov ni razbral, da bi bila uveljavitev arbitražnega sporazuma pogoj za vstop Hrvaške v schengen. “Res pa je, da je od prvega dne, ko je sodišče razsodilo, uveljavitev arbitražnega sporazuma politika Slovenije. Vstop Hrvaške v schengen je tudi v našem interesu in ga ne bi pogojeval z uveljavitvijo arbitražne razsodbe,” je še dodal, a poudaril, da ta mora biti uveljavljena.

Predsedniki so komentirali tudi širitev Nata, pri čemer je Milanović izpostavil, da veljajo različna merila za različne države. “Hrvaška je morala čakati sto let. Eni preskakujejo vse procedure. Morala bi veljati enaka pravila za vse,” je dejal.

Pahor je nasprotno menil, da je za Švedsko in Finsko treba imeti posluh. “Katerakoli država bo izbrala članstvo v Natu zaradi skrbi za svojo varnost, moramo temu nameniti veliko pozornost in odprtost,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!