Tropski vihar pustoši po Filipinih: vzel že več kot 40 življenj

Svet 29. Okt 202209:53 0 komentarjev
Filipini
Alex Fellizar/via REUTERS

Nalgae, tropski vihar, ki je dosegel kopno Filipinov, je zahteval več kot 40 življenj. Že pred tem so težave povzročali obilno deževje, zemeljski plazovi in poplave. Zaradi poplav so evakuirali več kot 7.000 ljudi.

Tropski vihar Nalgae je danes dosegel kopno na jugu Filipinov, kjer že nekaj dni povzroča veliko težav zaradi obilnega deževja, zemeljskih plazov in poplav. Doslej so našteli 45 smrtnih žrtev. Sprva so sicer poročali že o 72. Številni so ranjeni in pogrešani.

Najhuje je bilo ponoči, je sporočil nacionalni svet za krizne razmere. Najprej so sporočili, da so našteli že 72 mrtvih, nato pa so številke popravili in znižali. Kot so pojasnili, so nekatere žrtve v zmedi šteli dvakrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Filipini
Gasan PIO/via REUTERS

Zaradi poplav so sicer evakuirali okoli 7.300 ljudi, prizadetih pa je več kot 180.000, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Središče tropskega viharja je danes zjutraj doseglo kopno v pokrajini Catanduanes. Veter piha s hitrostjo 95 kilometrov na uro, sunki pa dosegajo tudi 160 kilometrov na uro. Problematično pa je predvsem obilno deževje, ki povzroča poplave in proži zemeljske plazove.

Filipini
Alex Fellizar/via REUTERS

Že pred prihodom središča viharja na kopno je Nalgae prinesel obilne padavine nad otok Mindanao in povzročil obsežne poplave. Po navedbah meteorologov se vihar zdaj premika proti glavnemu filipinskemu otoku Luzon, nato pa naj bi pot nadaljeval v Južnokitajsko morje, kjer pa bi se lahko še okrepil.

Nalgae je Filipine prizadel nekaj manj kot mesec po tajfunu Noru, ki je septembra na Filipinih zahteval najmanj 12 življenj.

Filipini
Philippine Coast Guard/via REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!