Trump bo moral zaradi obrekovanja kolumnistke plačati še 83 milijonov dolarjev

Svet 27. Jan 202408:20 0 komentarjev
Trump odhaja na sojenje za odškodnino E. Jean Carroll
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik Donald Trump bo moral kolumnistki E. Jean Carroll zaradi obrekovanja plačati še 83 milijonov dolarjev odškodnine. Porota je znesek, ki je nekajkrat višji od zahtevanega s strani kolumnistkine odvetnice, določila v petek popoldne po lokalnem času. Caroll je sodbo opisala kot zmago za vsako žensko, ki se po porazu postavi nazaj na noge, in poraz za vsakega nasilneža, ki skuša žensko tiščati k tlom. V Trumpovem taboru so odločitev porote označili za smešno in napovedali pritožbo.

Newyorška porota je odločila, da mora bivši predsednik ZDA Donald Trump zaradi obrekovanja kolumnistke E. Jean Carroll slednji plačati 83,3 milijona ameriških dolarjev (76,7 milijona evrov) odškodnine. Kot poroča BBC, je odškodnina dodeljena za poplačilo škode, ki jo je nekdanji predsednik s svojimi žaljivimi izjavami povzročil ugledu in čustveni dobrobiti Caroll.

Odškodnina je po pisanju BBC sestavljena iz 16,9 milijona evrov škodne odškodnine in 59,8 milijona evrov kazenske odškodnine. Sodišče je namreč pri izreku kazni vključilo tudi element, ki bi preprečil nadaljnje žaljenje.

To je bilo drugo sojenje zaradi obrekovanja Carroll, ki jo je Trump pred leti spolno napadel. Sodni proces je bil kratek, saj je morala porota le določiti višino odškodnine, ki jo mora Trump plačati kolumnistki. Iz istega razloga ji  je po predhodni odločitvi sodišča že dolžan 4,6 milijona evrov za žaljive izjave leta 2022. Ker je sodišče že odločilo, da je bil Trump žaljiv, mora sedaj porota le še odmeriti odškodnino za podobno žaljive izjave, ki jih je izrekel leta 2019, ko je bil na položaju predsednika ZDA in ga glede na ustaljeno politiko pravosodnega ministrstva ZDA ni bilo mogoče tožiti. Sodišče je maja lani Donalda Trumpa spoznalo tudi za krivega spolnega napada na Caroll.

Odzivi v obeh taborih so bili po izreku sodbe pričakovani. Caroll je tako dejala, da je to zmaga za vsako žensko, ki se po porazu postavi nazaj na noge, in poraz za vsakega nasilneža, ki skuša žensko tiščati k tlom. Njena zagovornica pa je ocenila, da je bilo s to sodbo dokazano, da zakon velja tudi za bogate, slavne in nekdanje predsednike.

V Trumpovem taboru so napovedali pritožbo, odločitev porote pa označili za smešno. Nekdanji predsednik in najverjetnejši republikanski kandidat za letošnje volitve je sodbo na družbenem omrežju Truth Social znova oklical za “Bidnov lov na čarovnice”, ki da je usmerjen proti njemu in republikanski stranki.

Kljub hitri odločitvi sodišča pa je do izplačila odškodnine kolumnistki še dolga pot, saj se morajo pred tem razrešiti še vse pritožbe. Trumpov tabor se je namreč pritožil tudi na majsko odločitev sodišča, ki mu nalaga plačilo 4,6 milijona evrov odškodnine. Trump je sicer ta denar nakazal na poseben račun sodišča, a ga Caroll ne bo mogla prevzeti, dokler ne bo odločeno glede pritožbe. Te pa se lahko nadaljujejo in končajo celo na mizi vrhovnega sodišča ZDA, piše CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!