Porota odločila: Donald Trump je spolno zlorabil E. Jean Carroll

Svet 09. Maj 202321:47 2 komentarja
Jean Carroll in Donald Trump
PROFIMEDIA

Donald Trump je spolni plenilec, je ugotovitev newyorške porote. V manj kot tri ure dolgi razpravi so nekdanjega ameriškega predsednika namreč spoznali za krivega spolne zlorabe ameriške pisateljice in kolumnistke Jean Carroll.

Newyorška porota je ugotovila, da je Donald Trump pred 27 leti v garderobi newyorške veleblagovnice spolno zlorabil pisateljico in novinarko E. Jean Carroll. Razsodba porote je tako prvič v zgodovini nekdanjega predsednika ZDA pravno gledano označila za spolnega plenilca. A ker gre za civilno in ne kazensko sodbo, je edina pravna sankcija, s katero bo soočen Trump, finančna, poroča Guardian.

Žirija je razpravljala manj kot tri ure. Porotniki sicer niso ugotovili, da je Trump E. Jean Carroll leta 1996 v garderobi trgovine Bergdorf & Goodman na 5. aveniji Manhattna posilil, vendar pa so ji verjeli, da jo je napadel. Zaradi tega so potem tudi sklenili, da jo je med zanikanjem napada obrekoval.

Carroll bo prejela približno 5 milijonov dolarjev odškodnine, od tega okoli 2 milijona dolarjev za obtožbo spolne zlorabe in skoraj 3 milijone dolarjev za obrekovanje. Trump je namreč dejanje ves čas zanikal in Carroll označil za lažnivko, njene obtožbe pa za “prevaro”.

Trump, ki se sojenja ni udeležil, je vztrajal, da nikoli ni spolno napadel Carroll in da je sploh ni poznal. Sodnik Lewis Kaplan je porotnikom povedal, da je prvo vprašanje na obrazcu za izrek sodbe odločitev, ali menijo, da obstaja več kot 50-odstotna verjetnost, da je Trump Carrollovo posilil v garderobi trgovine. Če bi odgovorili pritrdilno, bi se nato odločili, ali je treba dodeliti odškodnino in kazensko odškodnino.

Če bi na vprašanje o posilstvu odgovorili nikalno, bi se lahko odločili, ali jo je Trump izpostavil lažjim oblikam napada, ki vključujejo spolni stik brez njene privolitve ali nasilno dotikanje, da bi jo ponižal ali zadovoljil svojo spolno željo. To so ugotovili, nakar so odločali o višini odškodnine.

E. Jean Carroll
PROFIEMDIA

Trump je že pred odločitvijo porote napovedal pritožbo. Odvetnica tožnice Roberta Kaplan je v ponedeljek porotnikom pokazala video posnetke Trumpa z njegovega oktobrskega pričanja in razvpiti posnetek oddaje Access Hollywood iz leta 2005, v katerem Trump pravi, da lahko zato, ker je slaven, ženske grabi tudi za genitalije, saj mu to dovolijo.

Trumpov odvetnik Joe Tacopina je obtožbe označil kot absurdne in trdil, da zmanjšujejo pomen resničnih posilstev. Strinjal se je z Roberto Kaplan, da nihče ni nad zakonom, vendar je opozoril, da tudi nihče ni pod njim. Tacopina je porotnikom dejal, da ji ne smejo dovoliti, da se okoristi za milijone dolarjev, ker je tožbo vložila tudi iz političnih razlogov.

Odvetnica pa je porotnikom povedala, da ne gre za primer “on je rekel, ona je rekla”, ampak za primer, v katerem morajo porotniki pretehtati, kaj je povedalo 11 prič, vključno z E. Jean Carroll in s tem, kar so slišali od Trumpa v videu. “Donald Trump je v pravem pomenu besede priča proti samemu sebi,” je dejala. “Ve, kaj je storil. Ve, da je spolno napadel E. Jean Carroll,” je dodala.

Roberta Kaplan je navedla pričevanja dveh žensk, ki pravita, da sta preživeli Trumpov spolni napad. 81-letna Jessica Leeds je povedala, da jo je leta 1979 na letalu zgrabil za prsi in ji z roko segel pod krilo. Novinarka Natasha Stoynoff pa je povedala, da jo je leta 2005 nasilno poljubil na Floridi, ko je za revijo People pripravljala zgodbo o njegovi poroki z Melanio.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje