Trump bo novembra ustanovil družbeno omrežje Resnica

Svet 21. Okt 202108:05 > 09:14 0 komentarjev
Truth
Profimedia

Družbeno omrežje nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa naj bi za izbrane uporabnike začelo delovati prihodnji mesec. Trump, ki so mu po letošnjem vdoru v ameriški kongres blokirali profil na Twitterju in Facebooku, meni, da se bo s to potezo uprl tiranji velikih tehnoloških podjetij.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je napovedal ustanovitev novega družbenega omrežja. Imenoval ga bo Truth Social oziroma omrežje Resnica, poroča BBC. Trump je dejal, da se bo platforma “upirala tiraniji velikih tehnoloških podjetij”, ki jih obtožuje utiševanja nasprotnih mnenj. Skupina Trump Media & Technology Group (TMTG), ki ji Trump predseduje, namerava uvesti tudi storitev videa na zahtevo.

Spomnimo, da so bili Trumpovi profili po tem, ko je množica njegovih privržencev 6. januarja vdrla v ameriški kongres, blokirani na družbenih omrežjih, kot sta Twitter in Facebook. Nekdanji predsednik in njegovi svetovalci so od takrat namigovali, da nameravajo ustvariti konkurenčno družbeno omrežje.

Na začetku leta je sicer Trump predstavil nekakšen blog, a so to spletno mesto zaprli manj kot mesec dni po odprtju.

Trumpovo družbeno omrežje bo predvidoma začelo delovati prihodnji mesec, a bo sprva odprto zgolj za povabljene uporabnike. Širši javnosti v ZDA pa naj bi bilo dostopno v prvih treh mesecih prihodnjega leta.

“Živimo v svetu, kjer so talibani zelo prisotni na Twitterju, vaš najljubši ameriški predsednik pa je bil utišan,” je ob tem zapisal Trump. “Vsi me sprašujejo, zakaj se nekdo ne upre velikim tehnološkim podjetjem? No, kmalu se bomo!” je dodal.

TMTG je sporočil, da bodo kot videe na zahtevo ponujali zabavne programe, novice, prodajo in drugo. Združiti se namerava z družbo Spac, ki kotira na indeksu Nasdaq.

Truth
Profimedia

Konkurenca Twitterju in Facebooku?

Kljub temu da Trumpova ekipa odprtju strani posveča veliko pozornosti, za zdaj ni videti, da bi platforma že obstajala, poroča BBC. Tako je na voljo zgolj vstopna stran, namenjena registraciji.

Trump želi ustvariti platformo, ki bi konkurirala Twitterju ali Facebooku. A mnogi menijo, da se to preprosto ne bo zgodilo, saj je platforma že v osnovi politizirana. Tako v njej ne vidijo prostora za izmenjavo idej, kot je Twitter, ali platforme za celotno družino, kot je Facebook. Bi pa – tako ocenjuje BBC – lahko bila uspešnejša različica nekaterih drugih platform za svobodo govora, kot sta Parler ali Gab.

Očitno želi Trump svoj megafon nazaj. Meni, da je ustanovitev družbenega omrežja njegova vstopnica, še ocenjuje BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!