Trump se je več kot 400-krat izgovoril na peti amandma: “Odgovor je enak”

Svet 01. Feb 202311:51 1 komentar
Donald Trump zagovor - posli organizacije Trump
Marco Bello/REUTERS

Objavljeni so posnetki, kako se nekdanji ameriški predsednik Donald Trump pred ameriškim tožilstvom zagovarja zaradi domnevno spornih poslovnih praks v njegovi organizaciji Trump. Na zaslišanju se je več kot 400-krat izgovoril na peti amandma in kot odgovor na vprašanja ponavljal: "Odgovor je enak."

V torek je bil objavljen posnetek avgustovskega zagovora Donalda Trumpa v preiskavi, ki poteka v povezavi z delovanjem Trumpove organizacije. Nekdanji ameriški predsednik je vodja te organizacije.

Newyorška državno tožilstvo Trumpu oziroma njegovi organizaciji očita, da je zavajala posojilodajalce, zavarovalnice in davčne organe, tako da jim je posredovala zavajajoče finančne izkaze.

Organizacija naj bi davčnim organom prikazovala nižjo vrednost podjetja, posojilodajalcem pa višjo. Tožilstvo v zvezi s spornimi posli organizacije poleg Trumpa preiskuje še nekatere izmed njegovih otrok in zaposlenih v organizaciji.

Kot je razvidno iz dela posnetka zagovora, Trump ni želel odgovarjati na vprašanja newyorške državne tožilke Letitie James, ki vodi preiskavo. Pri tem se je vsakokrat skliceval na peti amandma ameriške ustave, to pa naj bi med zagovorom storil več kot 400-krat.

“Vsak, ki bi bil na mojem mestu in ne bi izkoristil petega amandmaja, bi bil bedak. Absolutni bedak,” je nekdanji ameriški predsednik dejal na začetku svoje izjave.

Peti amandma ameriške ustave med drugim ščiti obdolžence v kazenskem postopku, tako da jim ni treba pričati, če bi s pričanjem lahko obremenili sami sebe. Priča se lahko sklicuje na peti amandma in ne odgovarja na vprašanja, če meni, da bi lahko s tem obtožila samo sebe.

Trump: Gre za največji lov na čarovnice

Trump je na začetku večurnega zaslišanja v sedemminutni uvodni izjavi dejal tudi, da smo priča največjemu lovu na čarovnice v zgodovini države. Preiskavo je označil kot politično motiviran proces ter jasno povedal, da bo zato uveljavljal svoje ustavne pravice in ne bo odgovarjal na vprašanja.

V uvodnem govoru je omenil tudi svojo nekdanjo odvetnico Michaelo Cohen, ki je s pričanjem o Trumpovih poslovnih praksah v ameriškem kongresu sprožila preiskavo. Trump je kot sporno izpostavil tudi hišno preiskavo, ki se je na njegovem domu v Mar-a-Lagu zgodila zgolj dva dni pred zaslišanjem. Kot je dejal, zaradi vsega naštetega ni imel druge izbire, kot da se sklicuje na peti amandma.

“Ne moremo dovoliti, da bi odpadniška in neobvladljiva tožilka preiskavo uporabila kot sredstvo za svoje politične kariere,” je med drugim dejal Trump.

“Po nasvetu svojih svetovalcev in vseh navedenih razlogov spoštljivo zavračam odgovarjanje na vsa vprašanja, v povezavi s pravicami in privilegiji, ki jih vsakemu državljanu zagotavlja ustava ZDA. To bo moj odgovor na vsa nadaljnja vprašanja,” je Trump povedal pred začetkom postopka.

V nadaljevanju zaslišanja je bil nato njegov najpogostejši odgovor na vprašanja tožilcev: “Odgovor je enak.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje